<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 28, 2018

Erdoğan boort in Berlijn Duitse journalisten de grond in

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan wist vrijdag uit welke hoek de wind zou waaien in Duitsland. Tijdens een persconferentie met bondskanselier Angela Merkel in Berlijn werd door Duitse journalisten op provocatieve wijze veelvuldig gevraagd over Can Dündar, de voortvluchtige Turkse ‘journalist’ en staatsgeheimenlekker die zich in Duitsland bevindt en daar steun krijgt.

Op een persvraag aan Merkel waarom Dündar de persbijeenkomst niet bijwoonde reageerde de Duitse bondskanselier dat “hij op eigen wil niet aanwezig was”. Daarop nam Erdoğan het woord: “Can Dündar is een spion en heeft staatsgeheimen gelekt. U weet denk ik wel dat hij is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tien maanden.”

“Desbetreffende persoon, die vijf jaar en tien maanden moet uitzitten, is gevlucht naar Duitsland. Volgens de Turkse rechterlijke macht is hij een voortvluchtige. In elk land is het lekken van staatsgeheimen een misdaad”, sprak de Turkse president.

Erdoğan herinnerde de Duitse journalisten eraan dat Turkije en Duitsland twee landen zijn die een uitleveringsovereenkomst hebben.

“Het is ons volste recht om voor uitlevering te vragen van deze misdadiger. Hetzelfde kon ook gelden voor Duitsland. Als voor Duitsland zo’n persoon zich in Turkije bevond, in Duitsland is berecht, een straf moest uitzitten en Duitsland om hem vroeg, waren we verplicht hem uit te leveren. Dan zouden we dat doen. Dus dit is de situatie (omtrent Dündar) en we zouden er baat bij hebben als iedereen de waarheid kent”, aldus Erdoğan.

Nederland

In november vorig jaar werd Dündar ook met open armen en “in volle eer” ontvangen door de grootste politieke partijen van Nederland. Dat gebeurde na uitnodiging van een SP-Kamerlid.

Politieke partij DENK vond het niet normaal dat er toen “Turkse problematiek is geïmporteerd naar het Nederlandse parlement” en haalde uit naar het desbetreffende Kamerlid van de SP. “In Nederland kun je tot wel 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor het lekken van staatsgeheimen.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BERLIJN | Gepubliceerd: 28-09-2018

Sep 28, 2018
Loading posts...