<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 18, 2023

Erdoğan deelt verbale klappen uit in Berlijn, ‘zegt wat niemand durft’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Berlijn veel stof doen opwaaien in Duitsland. Zijn harde uitingen richting de Duitse premier Olaf Scholz is grootschalig opgepikt door Europese mediagroepen.

De Turkse leider benadrukte tijdens de persconferentie met Scholz dat Israël voor de ogen van de hele wereld voornamelijk kinderen en vrouwen vermoordt in Palestina. “In de Thora [het heilige boek van de joden] staat nergens dat het toegestaan is om kinderen te vermoorden”, haalde hij uit. “Gaan we hier niets tegen doen? Blijven we zwijgen? Als dit zo door blijft gaan, zal de geschiedenis ons dit nooit vergeven.”

Erdoğan onderstreepte dat het een zeer kwalijke zaak is dat Israël wordt gesteund “vanwege schuldpsychologie afstammend uit de tijd van de Holocaust”. “Ik heb nu makkelijk praten, omdat wij Israël niets schuldig zijn [hen niets hebben aangedaan]. Maar de schuldigen kunnen dat niet. Turkije is niet vervuild met de Holocaust-vlek. We hebben oprecht respect voor de hele mensheid.”

Erdoğan vervolgde over de slagkracht van Hamas en Israël. “Laat ik heel duidelijk wezen. Iedereen heeft het over die 7 oktober [start van de aanvallen], maar niemand over de gebeurtenissen erna. Helaas zijn 13.000 Palestijnen vermoord. Daarnaast is Gaza platgegooid en is er weinig meer van over. Men heeft het enkel over Hamas, Hamas en nog een Hamas. Kan de wapenkracht van Hamas vergeleken worden met die van Israël? Bezit Israël kernwapens? Ze ontkennen dit als men het ze vraagt, want ze zijn heel goed in liegen. En wie wordt er massaal financieel gesteund? Hamas? Nee. Palestina ontvangt niet eens zijn [lange tijd geleden beloofde] ontwikkelingssteun.”

Erdoğan benadrukte dat Turkije sinds het begin van het nieuwe conflict aanvallen op burgers niet goedkeurt en ook niet goed probeert te praten onder het mom van ‘zelfbescherming’. “Onze prioriteit ligt bij het garanderen van een staakt-het-vuren en de onbelemmerde stroom van humanitaire hulp. We hebben tien vliegtuigen vol humanitaire hulp naar Egypte gestuurd. Ook is een hulpschip met 666 ton voedsel en veldhospitalen verzonden. Maar wat nog belangrijker is, is het stoppen van het bloedvergieten. We hebben 27 kankerpatiënten en hun familieleden opgehaald uit het Al-Arish Ziekenhuis en naar Turkije overgevlogen (FOTO’S). Ik heb ze gisteren in het ziekenhuis bezocht en hun toestand gezien.”

Tweestatenoplossing

“Het is uiteraard onze wens om meer patiënten, gewonden of kankerpatiënten, naar ons land te brengen en te behandelen. Wat er is gebeurd heeft ons echter opnieuw laten zien dat een tweestatenoplossing, gebaseerd op de grenzen van 1967, nu onvermijdelijk is. Als Turkije is het ons doel om een ​​klimaat te scheppen waarin Israëli’s en Palestijnen in vrede naast elkaar leven en waar vrede en vertrouwen de boventoon voeren. Dit dienen we te bereiken. Ik denk dat iedereen de verantwoordelijkheid moet nemen om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten te garanderen.”

Persvragen

Op een, volgens experts in opdracht en op provocatieve wijze gestelde, persvragen van een Duitse journalist waarom Erdoğan Israël een fascistische staat noemt, de Israëlische aanval beschouwt als genocide en of Turkije Europese gevechtsvliegtuigen, veertig Eurofighters, mag aanschaffen, antwoordde Erdoğan ook fel. “Wie heeft duizenden Palestijnen vermoord? Israël. Wie heeft ziekenhuizen vernietigd? Wie bombardeert gebedshuizen? Ik als moslimleider ben zeer verontrust dat gebedshuizen zoals kerken worden vernietigd. Ben jij dat als christen niet? Wij maken geen onderscheid tussen joden, christenen en moslims in de regio.”

De Turkse president vervolgde zijn reactie dat hij de eerste [de toenmalige] premier in de wereld is die een standvastige houding nam in de strijd tegen antisemitisme. “Dat deed geen enkele premier toen. Maar ik wel. En wel al die jaren geleden. Daarom zijn wij niemand iets verschuldigd.”

“Duitsland heeft het over financiële steun aan Israël. Over de Eurofighters mag Duitsland dat zelf weten. Is Duitsland de enige straaljagersbouwer op aarde? We kunnen op veel andere plaatsen terecht. Bovendien is Turkije een van de vooraanstaande landen geworden in de bouw van eigen autonome gevechtsvliegtuigen. Bedreig ons niet [middels valse vragen] via de media. Vraag ons eerlijke vragen vanuit moreel oogpunt.”

Gijzelaars

Over de gijzelaars aan beide kanten zei Erdoğan dat Israël bijna 10.000 gijzelaars vasthoudt. “Zet een stap in de richting van hun vrijlating, Duitsland, en we zullen een poging doen om de door Hamas vastgehouden gijzelaars te redden. Hoeveel gijzelaars houdt Hamas vast en hoeveel Israël? Israël vele malen meer. Daar moeten we het ook over hebben, anders is dat oneerlijk. Daarnaast houdt Israël jarenlang Palestijnen vast, soms zelfs zonder een aanklacht.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-11-2023

Nov 18, 2023
Loading posts...