<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Oct 13, 2017

Erdogan haalt in zeer stevige taal uit naar VS door ambassadeur

De recente visumrel tussen Turkije en de Verenigde Staten heeft veel losgemaakt in Turkije. De inmiddels vertrokken Amerikaanse ambassadeur in Ankara, John Bass, heeft namelijk ervoor gezorgd dat de betrekkingen tussen beide landen nog nooit zo diep waren gezonken.

Media in Turkije en met name Turkse televisiezenders laten weten dat Bass niet voor een correcte brugfunctie en communicatie heeft gezorgd, maar steeds olie op het vuur heeft gegooid. Bass zou op basis van desinformatie en valse aantijgingen zich vaak gemoeid hebben met interne Turkse politiek. Zo heeft Bass meerdere keren ook geprobeerd het Turkse rechtsorgaan te beïnvloeden, is gemeld. Hij is ook uitgemaakt voor ‘probleemambassadeur’.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan liet zich donderdag ook stevig uit op de handelswijze van Bass. “Het probleem [visumrel] is veroorzaakt door een ambassadeur. Het is onacceptabel dat de VS zijn strategische partner op kan offeren door een ambassadeur die zijn boek te buiten gaat”, reageerde Erdoğan donderdag. “Als de VS wordt bestuurd door een ambassadeur in Ankara, is dat iets waar je [als land] je diep voor moet schamen.”

Arrestaties

De Turkse president sprak ook over de gearresteerde lokale medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul, die vastzit na verdenking van spionage-activiteiten. Hij heeft, in tegenstelling tot wat de wereld is ingegaan als desinformatie, de Turkse nationaliteit en geen diplomatieke onschendbaarheid, zei Erdoğan. “Het juridische proces verloopt volgens conventies, overeenkomsten en het Verdrag van Wenen. Hij is op basis hiervan opgepakt en gearresteerd.”

De Turkse politie jaagt inmiddels ook op een tweede spion die werkzaam zou zijn bij het Amerikaanse consulaat, blijkt uit berichtgevingen. “Dit zijn geen diplomaten, maar spionnen”, zei Erdoğan.

“En als je je zogenaamd ‘het grote Amerika’ noemt, waar blijft je democratie en rechtvaardigheid als onschuldige Turkse burgers vastzitten in Amerika, terwijl je PKK-terroristen, die ons daar wilden aanvallen onder het mom van demonstreren, na een paar dagen vrij laat gaan en mijn dertien beveiligers, waarvan sommige niet eens een keer in Amerika zijn geweest, wil arresteren?” (LEES meer)

Les

“Turkije heeft ook instructies uitgevaardigd. Wij zijn niet afhankelijk van Amerika. Niemand heeft het recht Turkije de les te lezen, vooral als het gaat om ons rechtssysteem. Vooral niet van een land waar coupplegers vrij rondlopen. Degenen die rechtstreeks contact hebben met terreurbaronnen, kunnen ons niet de les lezen. En de landen die onze ministers niet toelaten tot onze consulaten, kunnen niet spreken van diplomatie”, zei Erdoğan, die ook benadrukte dat “het Turkse volk de hypocriete houding van sommige landen nu wel echt zat is”.

Wapenlevering

De Turkse president liet de wereld ook weten dat Turkije geen wapens mag kopen van de VS, maar in korte tijd Amerika ondertussen [meer dan duizend] vrachtwagens vol gratis wapens en moderne oorlogsapparatuur heeft gestuurd naar terreurgroep YPG/PYD, de Syrische PKK, nabij de Turkse grenzen in Syrië. “Waarom? Om Turkije in het nauw te drijven. En als ik Trump hierop aanspreek weet hij van niets en zegt ie ‘hoe kan dat nou'”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 13-10-2017

Oct 13, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...