<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 27, 2018

Erdoğan: Huidige wereld deugt niet, moet anders

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan moet het mondiale systeem op de schop. Het huidige systeem stelt alleen een bepaald deel (elite en lobbygroepen) tevreden, terwijl merendeel niet tevreden is met de mondiale gang van zaken.

Dat zei hij vrijdag tijdens de BRICS-top in Johannesburg (Zuid-Afrika), waar hij als voorzitter van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) en namens Turkije deelnam.

“Het huidige wereldsysteem stelt niemand tevreden, behalve een ‘gelukkige’ minderheid wiens belangen zijn gegarandeerd. We krijgen om de tien jaar te maken met meerdere economische crisis. Het is onmogelijk dat het huidige systeem zo voortduurt”, zei Erdoğan in zijn speech.

Het moet voor nieuwe opkomende economieën ook mogelijk gemaakt worden mee te beslissen in wereldzaken, stelde de Turkse president voor.

Toekomst

Erdoğan vindt al langer globale spelers zoals de Verenigde Naties (VN) en de rentelobby niet deugen. Over de VN zegt hij vaak dat de Veiligheidsraad niet rechtvaardig kan zijn omdat de hele wereld daar niet wordt vertegenwoordigd. “Waar is de VN voor als het niets kan oplossen?”

“Het is niet aan vijf landen om het lot van de hele wereld te bepalen. De wereld is nu afhankelijk van beslissingen van deze vijf landen. De wereld is groter dan (deze) vijf”, is een bekende uitspraak van de Turkse president.

Het rentesysteem noemt Erdoğan meedogenloos en oneerlijk. Hij wil die plaag en diens lobbygroep zien verdwijnen uit zijn land, zei hij in april. (LEES meer)

Het Latijns-Amerikaanse land Venezuela vindt ook dat het tijd is voor een nieuwe en betere wereld. De Venezolaanse president Nicolas Maduro gaf vorig jaar in Ankara aan dat daar een macht als Turkije voor nodig is.

Het gaat om de zogeheten ‘Alliantie der Beschavingen’, een mondiaal systeem met meerdere centra die waarde geven aan alle culturele, politieke en economische modellen en een wereld waarin alle geloofsovertuigingen (daadwerkelijk) zullen worden gewaardeerd, verklaarde hij toen. “Niet een die door een enkeling wordt bepaald.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – JOHANNESBURG | Gepubliceerd: 27-07-2018

 

Jul 27, 2018
Loading posts...