<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2017

Erdogan tegen Netanyahu: Haal dat niet in je hoofd

Premier Benjamin Netanyahu van Israël moet het niet in zijn hoofd halen om het gebied waarop de Al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem (Haram al-Sharif) staat, toe te eigenen.

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag tijdens een uitzending op de staatszender TRT en tv-zender NTV. “Niemand, maar vooral Netanyahu [niet], moet er aan denken te kunnen zeggen dat het gebied van hem is en de toegang tot Haram al-Sharif mag verbieden aan moslims. Dat gebied is heilig voor drie geloven.”

Over de Turkse inspanningen die ervoor hebben gezorgd dat recente ongeregeldheden bij de Al-Aqsa-moskee zijn beëindigd antwoordde Erdoğan dat er door Turkije diplomatieke acties zijn ondernomen. “Met dank aan Allah kan ik zeggen dat dit is teruggedraaid. Maar ik kan niet zeggen dat het compleet is opgelost. Ik kan ook niet weten wanneer er weer iets gebeurt.”

Abbas

De Turkse president ontving maandag de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ankara.

“Ons enige verlangen is het recht om in een onafhankelijk Palestina te leven, één die de grenzen van 1967 heeft en waar hoofdstad Oost-Jeruzalem zich in bevindt”, zei Abbas.

De Palestijnse president bedankte Turkije om zijn standvastige en strakke houding tegen schendingen van Israël, met name de recente.

Erdoğan

De Turkse president beklemtoonde nogmaals dat Israël moet stoppen met pogingen tot bezetting. “De tweestatenoplossing is een historische verplichting van de internationale gemeenschap. Ik benadruk dit nogmaals: wij willen niet dat de heilige stad Al-Quds (Jeruzalem) met conflicten, bloed en tranen wordt geassocieerd. Dit zeggen wij als land welk de eer had om vier eeuwen lang dienst te doen voor Al-Quds en de Al-Aqsa-moskee. Het is bekend welke weg gevolgd moet worden voor permanente vrede in de regio: een onafhankelijk Palestina met de grenzen uit 1967 en Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Vrede is niet alleen voor onze Palestijnse broeders een goede zaak, maar ook voor Israëliërs.”

Erdoğan benadrukte dat Palestijnen er alles aan hebben gedaan voor vrede. “Maar ondanks hun inspanningen kregen zij hier niet genoeg voor terug. Het meest waarneembare voorbeeld hiervan is dat Israël haar illegale nederzettingsactiviteiten op het grondgebied van onze Palestijnse broeders en zusters blijft uitbreiden. De Israëlische regering moet een einde maken aan deze bezettingspogingen die de tweestatenoplossing ondermijnen.”

Turkije werd door Abbas ook bedankt voor de grootschalige Turkse steunprojecten in Palestina, waaronder een industrieterrein voor baancreatie, bouw van nieuwe huizen, tienduizenden ton humanitaire hulp, financiële hulp van tientallen miljoenen dollars en twee ziekenhuizen (LEES meer + foto’s) die door Turkije zijn gebouwd.

Erdoğan had het ook over zijn grote verlangen: “Dat Palestijnse kinderen een Offerfeest meemaken en voelen net zoals onze eigen kinderen dat hier meemaken.” (LEES meer – Feest in Gaza)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 29-08-2017

Aug 29, 2017
 • Abdel Abdel Sabr

  We houden van deze man omwille waar hij voor staat.

 • Roel de Jel

  Mooi woorden, maar zolang er door hamas geschoten wordt met raketten blijft het alleen bij woorden. Het wordt tijd dat er in beide kampen nieuwe jonge leiders opstaan leiders met visie en zonder al dier kleinzielige gedachten en met meer verdraagzaamheid

 • Bas Cost Budde

  Heel goed! Turkije, of eigenlijk: de regering van Turkije, mag zich best inzetten voor het welzijn in andere landen. Fijn ook om te horen over “jullie” (je zei: we, vandaar) inspanningen rond myanmar 🙂

 • Ben Steker

  En Netanyahu trekt zich hier wat van aan ? Ik denk het niet.

 • Ozturk

  Netanyahu heeft zich al eerder eens iets aan moeten trekken van onze president Erdogan. Dat leidde destijds tot excuses en smartegeld.
  Ik denk dat u nog even opnieuw moet denken meneer Steker.

 • Ozturk

  Geachte heer de Jel,

  We waren er destijds bijna met de Camp David akkoorden. Toch schijnen er partijen te zijn – ik noem geen namen – die belang hebben bij het voortbestaan van de talloze conflicten in het olierijke Midden-Oosten.
  Rust in deze regio zou kunnen leiden tot financiële zelfstandigheid en ontwikkeling van de vele olierijke staten, en een aloude wijsheid zegt: ‘verdeel en heers’.

  Kortom, ik denk dat de oplossing niet ligt bij jonge leiders, maar bij zonnepanelen.
  Als de olie minder belangrijk wordt, dan zal de noodzaak van conflict om over de olie te kunnen heersen weggenomen worden en zou er eindelijk vrede kunnen zijn.

 • Roel de Jel

  Ja hr Ozturk je zou best wel eens gelijk kunnen, maar er zal in dit gebied toch ook wel eerns nieuwe leiders moeten opstaan met visie en verdraagzaamheid

 • Ben Steker

  Als puntje bij paaltje komt heeft Israël geen boodschap aan Turkije. Dat hebben ze jaren laten zien.

 • Ozturk

  Jaren laten zien? Vertel eens? Volgens mij heeft Israël zich sinds haar oprichting in 1948 aan de Turkse vriendschap vastgeklampt temidden van alle Arabische vijandigheid.
  Maar vertel me uw versie, ik ben benieuwd. Ik pak weer chips en (alcoholvrij) bier… Ik verheug me altijd enorm op uw spannende fabels!

 • Deli Balta

  Onze president Erdogan is de beste wereldleider!!!

 • Ben Steker

  Best wel lullig als je een land in de regio hebt die gewoon schijt aan je heeft. Geef nou maar toe, Erdogan legt Israël niks op,zelfs de USA redt dat niet.
  U pakt toch wel die geweldige Turkse halal chips ?
  De groeten uit onderwaterland.

Loading posts...