<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 29, 2017

Erdogan tegen Netanyahu: Haal dat niet in je hoofd

Premier Benjamin Netanyahu van Israël moet het niet in zijn hoofd halen om het gebied waarop de Al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem (Haram al-Sharif) staat, toe te eigenen.

Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan maandag tijdens een uitzending op de staatszender TRT en tv-zender NTV. “Niemand, maar vooral Netanyahu [niet], moet er aan denken te kunnen zeggen dat het gebied van hem is en de toegang tot Haram al-Sharif mag verbieden aan moslims. Dat gebied is heilig voor drie geloven.”

Over de Turkse inspanningen die ervoor hebben gezorgd dat recente ongeregeldheden bij de Al-Aqsa-moskee zijn beëindigd antwoordde Erdoğan dat er door Turkije diplomatieke acties zijn ondernomen. “Met dank aan Allah kan ik zeggen dat dit is teruggedraaid. Maar ik kan niet zeggen dat het compleet is opgelost. Ik kan ook niet weten wanneer er weer iets gebeurt.”

Abbas

De Turkse president ontving maandag de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Ankara.

“Ons enige verlangen is het recht om in een onafhankelijk Palestina te leven, één die de grenzen van 1967 heeft en waar hoofdstad Oost-Jeruzalem zich in bevindt”, zei Abbas.

De Palestijnse president bedankte Turkije om zijn standvastige en strakke houding tegen schendingen van Israël, met name de recente.

Erdoğan

De Turkse president beklemtoonde nogmaals dat Israël moet stoppen met pogingen tot bezetting. “De tweestatenoplossing is een historische verplichting van de internationale gemeenschap. Ik benadruk dit nogmaals: wij willen niet dat de heilige stad Al-Quds (Jeruzalem) met conflicten, bloed en tranen wordt geassocieerd. Dit zeggen wij als land welk de eer had om vier eeuwen lang dienst te doen voor Al-Quds en de Al-Aqsa-moskee. Het is bekend welke weg gevolgd moet worden voor permanente vrede in de regio: een onafhankelijk Palestina met de grenzen uit 1967 en Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Vrede is niet alleen voor onze Palestijnse broeders een goede zaak, maar ook voor Israëliërs.”

Erdoğan benadrukte dat Palestijnen er alles aan hebben gedaan voor vrede. “Maar ondanks hun inspanningen kregen zij hier niet genoeg voor terug. Het meest waarneembare voorbeeld hiervan is dat Israël haar illegale nederzettingsactiviteiten op het grondgebied van onze Palestijnse broeders en zusters blijft uitbreiden. De Israëlische regering moet een einde maken aan deze bezettingspogingen die de tweestatenoplossing ondermijnen.”

Turkije werd door Abbas ook bedankt voor de grootschalige Turkse steunprojecten in Palestina, waaronder een industrieterrein voor baancreatie, bouw van nieuwe huizen, tienduizenden ton humanitaire hulp, financiële hulp van tientallen miljoenen dollars en twee ziekenhuizen (LEES meer + foto’s) die door Turkije zijn gebouwd.

Erdoğan had het ook over zijn grote verlangen: “Dat Palestijnse kinderen een Offerfeest meemaken en voelen net zoals onze eigen kinderen dat hier meemaken.” (LEES meer – Feest in Gaza)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 29-08-2017

Aug 29, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...