<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 14, 2023

Erdoğan op grote voorsprong, meer dan helft van stemmen geteld

Met meer dan de helft van alle stemmen geteld (58 procent) in Turkije staat de huidige Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op 51,7 procent (15,7 miljoen stemmen), tegen 42,4 procent voor de omstreden oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu (12,9 miljoen stemmen). Sinan Oğan staat op 5,3 procent (1,6 miljoen stemmen).

Het is niet meer de vraag of Erdoğan gaat winnen, maar of hij boven de 50 procent zal blijven zodat er geen herverkiezingen nodig zijn.

Woordvoerder van de huidige regeringspartij Ömer Çelik bedankt in een eerste reactie alle kiezers voor hun enorm hoge opkomst en keuze. Desondanks wacht hij en zijn partij op een definitieve uitkomst.

Hij hekelde ook de inmiddels klassieke geklaag en desinformatie van de grootste oppositiepartij CHP en diens burgemeesters, die, de officiële cijfers negerend, claimen de verkiezingen gewonnen te hebben. “Heb wat respect voor de democratie”, haalde Çelik uit. Ook verwees hij naar de eerdere ongeloofwaardige claims van de oppositie dat ze “elke vorm van uitkomst zullen respecteren”. “Wij hadden dat namelijk wel gedaan na de burgemeestersverkiezingen.” Als er iemand is die dictatoriale trekjes vertoond en zich onverantwoord uit, zijn zij het wel, benadrukte hij.

Het stemproces in Turkije is zondag probleemloos verlopen. De opkomst is zeer hoog, zo’n 88 procent. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 14-05-2023

May 14, 2023
Loading posts...