<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 19, 2016

Erdogan op het nippertje ontsnapt aan de dood

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan is op het nippertje ontsnapt aan de dood tijdens de mislukte staatsgreep in Turkije.

Het hotel waar de Turkse president in verbleef werd bestormd door 40 zwaarbewapende militairen van de speciale eenheid van het leger. “Als ik 15 minuten langer was gebleven in het hotel waar ik verbleef in Marmaris, was ik vermoord of meegenomen”, zei Erdoğan tegen CNN International tijdens een interview met Becky Anderson.

Tijdens de reactie op de coupplegers zijn twee beveiligers van Erdoğan vermoord.

In tegenstelling tot de berichten dat Erdoğan niet in Turkije was tijdens de mislukte coup, bevond de Turkse president zich in Marmaris voor een vijfdaagse vakantie. “We kregen om 20:00 uur bericht dat er iets gebeurde in Istanbul en Ankara. Ik was samen met mijn familie. Ik riep de media en wilde Turkije toespreken. Echter, mijn toespraak werd op dat moment niet uitgezonden [door de coup]. Als gevolg hiervan namen we rechtstreeks contact op met nieuwszenders en riepen via videogesprek de bevolking op massaal de straat op te gaan”, zei Erdoğan.

Tijdens de landing van het regeringstoestel met Erdoğan aan boord, vlogen F16’s met luchtmachtpiloten die meededen aan de couppoging dicht in de buurt. Om niet opgemerkt te worden werd de vluchtcode van het toestel veranderd. Zo werd voorkomen dat het vliegtuig werd beschoten.

Mislukte coup

Het aantal mensen, waaronder burgers, die zijn vermoord door de coupplegers is op dit moment 240. Ruim 1.500 mensen raakten gewonden.

De Turkse premier Binali Yıldırım heeft de slachtoffers uitgeroepen tot martelaren en helden. “Dankzij het Turkse volk en deze helden kan ik hier praten”, zei Yıldırım dinsdag in Ankara.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Jul 19, 2016
Loading posts...