<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 17, 2016

Erdogan opent aanval op Amnesty: ‘Corrupt, oneerlijk, kom langs’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft in een interview met de Duitse tv-zender RTL en dinsdag tijdens een toespraak in Ankara laten weten dat de mensenrechtenorganisatie Amnesty International corrupt en onbetrouwbaar is.

Erdoğan gaf aan geen respect meer te hebben voor Amnesty. “Ze publiceren alleen maar manipulatieve rapporten over Turkije”, zei hij en nodigde de mensenrechtenorganisatie uit om langs te komen in Turkije. “Ze geven aan ‘ongerust’ te zijn over bepaalde zaken in Turkije. Kom eens zelf hierheen en bekijk met eigen ogen hoe het is gesteld met die zaken.”

De Turkse president herinnerde Amnesty aan de taak die de mensenrechtenorganisatie heeft: “Kom en zie hoe het Turkse parlement is gebombardeerd. Bekijk zelf hoe de 53 politieagenten zijn vermoord, hoe het presidentieel paleis is gebombardeerd, waarbij 6 mensen zijn vermoord, en hoe er 39 doden zijn gevallen bij de Bosporusbrug en een militaire school. Heb je gesproken met het Turkse ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken? Je gaat eerst langskomen en gaat je onderzoek ter plaatse doen, dat is jouw taak. Als je enkel luistert naar ongegronde beschuldigingen op sociale media en op grond van die leugens je uitspraken doet, sorry hoor, maar dan verdien je helemaal geen respect.”

Erdoğan kwam ook met een persoonlijke ervaring met Amnesty. “Toen ik vroeger de gevangenis in moest wegens het lezen van een gedicht, vroeg ik hun om steun. Ze hebben mijn aanvraag genegeerd. Ze zijn een ideologische beweging.  Ze zijn oneerlijk”, zei Erdoğan tegen de Duitse RTL.

Amnesty Oostenrijk

Het is niet de eerste keer dat de mensenrechtenorganisatie door de mand valt. In Oostenrijk vroeg Amnesty geld aan mensen om de coupplegers in Turkije te kunnen ondersteunen. Amnesty geloofde in de woorden van de door Turkije als terroristen aangemerkte coupplegers, die, als een hopeloze laatste slag, met de leugens kwamen dat ze flink werden mishandeld en gemarteld zouden zijn.

“De uitspraken, waar Amnesty in geloofde, waren smaad en laster van de terreurgroep die de coup heeft gepleegd”, reageerde de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA

Aug 17, 2016
Loading posts...