<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 15, 2019

Erdoğan stuurt minister en vicepresident naar Nieuw-Zeeland

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft vrijdag laten weten dat hij de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, en vicepresident Fuat Oktay samen met een delegatie naar Nieuw-Zeeland zal sturen om dat land te steunen in de strijd tegen Islamofobie. Vrijdag werd Nieuw-Zeeland getroffen door een dubbele terreuraanslag tegen moslims met ten minste 49 doden tot gevolg. De aanslagpleger is Brenton Tarrant, een 28-jarige extreem-rechtse terrorist uit Australië.

In het manifest van Tarrant wordt gerefereerd naar Turken en het Ottomaanse Rijk. Volgens de Turkse president is daarmee duidelijk dat de dader niet alleen heeft gehandeld, maar ingezet is door een terreurbeweging of andere duistere groep. “Nieuw-Zeeland zal er flink bij baat hebben als de terreurgroepen hierachter worden ontmaskerd. We willen niet dat er een schaduw valt op Nieuw-Zeeland, het land der vrijheden”, zei Erdoğan.

De Turkse president liet ook weten dat de delegatie samen met Nieuw-Zeeland een nieuw stappenplan gaat opstellen voor de strijd tegen moslimhaters beïnvloedt door extreem-rechtse ideologieën, direct als indirect gesteund door sommige mediagroepen en politici.

Servië

Servië reageerde vrijdagmiddag dat het land “niets te maken heeft met de terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland”. Het land voelde zich genoodzaakt om met die verklaring te komen nadat bekend werd dat de extreem-rechtse terrorist op weg naar zijn aanslagen naar een Servische hymne luisterde over de Servische ex-president Karadzic, massamoordenaar van Bosnische moslims, en leuzen tegen Turken.

Op het machinegeweer van de extreem-rechtse Australische terrorist stonden ook teksten tegen Turken en het Ottomaanse Rijk.

Media en politici

Vrijdag waarschuwde Turkije ook voor omstreden mediagroepen en politici die podium bieden aan extreem-rechtse haatzaaiers en moslimhaters en daarmee negatief draagvlak creëren. “Niet alleen de daders, maar ook politici en media die de reeds geëscaleerde Islamofobie en haat in het Westen aanwakkeren, zijn medeverantwoordelijk voor deze gruwelijke aanval.” (LEES meer)

President Erdoğan waarschuwde ook dat “de [extreem-rechtse] ideologie westerse samenlevingen verovert in een tempo te vergelijken met de verspreiding van de ziekte kanker”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 15-03-2019

Mar 15, 2019
Loading posts...