<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 26, 2019

Erdoğan trekt democratieniveau Europese landen in twijfel

Europese leiders die een top in Egypte bijwonen net na een massale executie van jonge mensen in dat land, toont hun “onoprechtheid”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag.

“Hoe kun je praten over democratie met EU-lidstaten die de uitnodiging aanvaarden van couppleger al-Sisi, die vorige week negen jonge mannen executeerde?”, sprak Erdoğan tijdens een zeer druk bezochte verkiezingsbijeenkomst in de Zwarte Zeeprovincie Giresun.

Erdoğan zei dat de doodstraf is verboden in Europa, maar de leiders ervan de uitnodiging van al-Sisi accepteren, terwijl hij 42 mensen liet executeren.

“De EU is niet oprecht”, zei Erdoğan, eraan toevoegend dat dit geldt voor haar betrekkingen met Turkije en ook blijkt uit haar aanwezigheid op de top. “Wat ze ook doen, ze zullen in de geschiedenis worden herinnerd om hun daden.”

Executies

De tweedaagse EU-Arabische top op zondag en maandag in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh zag grote opkomst door Europese functionarissen ondanks de recente executie door Egypte van negen jonge mannen voor de moord op 2015 van Hisham Barakat, de openbare aanklager van Egypte.

Amnesty International zei dat de mannen zijn veroordeeld na een aanklacht wegens terrorisme na “grove oneerlijke processen” ontsierd door vermeende foltering. De vonnissen werden ondanks oproepen van talrijke internationale rechtengroepen om niet tot executie over te gaan, alsnog uitgevoerd door Egypte.

Eerder deze maand executeerden de Egyptische autoriteiten nog eens zes mensen in twee afzonderlijke zaken voor de moord op de zoon van een rechter en een hoge politiefunctionaris.

Egypte raakte in 2013 in rep en roer toen het Egyptische leger Mohamed Morsi, de eerste vrij gekozen president van het land, middels een staatsgreep afstoot.

Dreigingen

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu herinnerde de EU zich aan de dreigende toon die in het in 2016 aansloeg nadat Turkije overwoog de doodstraf in te voeren voor coupplegers in het land. Hij noemde Europese leiders dinsdag “hypocrieten”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GIRESUN | Gepubliceerd: 26-02-2019

Feb 26, 2019
Loading posts...