<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2016

Erdogan: Westen heeft Turkije in de steek gelaten

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft maandag in een interview met de Franse krant Le Monde gezegd dat het Westen ervoor heeft gekozen om Turkije alleen te laten tijdens en na de mislukte staatsgreep.

“Het Westen spreekt hiermee zijn eigen waarden tegen”, zei Erdoğan. “Het Westen moet solidair zijn met Turkije dat is opgekomen voor de democratische waarden.”

De Turkse president gaf aan dat Turkije, een rechtsstaat, het recht heeft om handlangers en ondersteuners van de coup te arresteren en te ontslaan. “Het Westen mag hier geen twijfel over hebben, over hoeveel mensen zijn gearresteerd of op non-actief zijn gezet. Dit was geen doorsnee terreuraanval”, sprak Erdoğan. “Er zijn tijdens de couppoging 240 mensen vermoord en 2.200 mensen gewond geraakt. Bij Charlie Hebdo stond de wereld in rep en roer en gingen alle wereldleiders naar Frankrijk. De Turkse premier was ook aanwezig bij de stille tocht. Ik had gewild dat de westerse leiders Turkije hadden bezocht, in plaats van hun cliché uitspraken”, liet Erdoğan weten.

Putin en Europa

De Turkse president gaf aan dat toen de Russische president Vladimir Putin hem had gebeld om zijn steun uit te spreken na de mislukte coup, Putin niet vroeg hoeveel mensen er waren gearresteerd of ontslagen. “De Europese leiders vroegen juist alleen maar om de arrestaties. Je moet eens zien wat er is gebeurd in plaats van gelijk oordelen. Het parlement en de Turkse inlichtingendienst zijn gebombardeerd. Het presidentieel paleis was doelwit van F16 gevechtsvliegtuigen. In plaats van empathie kregen we alleen maar omgekeerde reacties. Dit heeft ons pijn gedaan. Dit is onacceptabel.”

Bewijs

Erdoğan antwoordde, net als Mevlüt Çavuşoğlu tegen de NOS, de vragen om bewijs. “We hebben 85 dozen met documenten gestuurd naar de Verenigde Staten”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – PARIJS

Aug 08, 2016
Loading posts...