<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 30, 2018

Erdoğan woedend op Macron na ‘Franse steun aan terreurgroep’

President Recep Tayyip Erdoğan heeft vrijdag met afschuw gereageerd op een voorstel van Frankrijk. De Franse president gaf namelijk aan ‘te willen bemiddelen’ tussen Turkije en SDF, een Syrische gewapende beweging die door Turkije als terreurgroep is aangemerkt omdat het als de Syrische tak van terreurgroep PKK/PYD/YPG opereert.

“Wat zeggen ze nou? Dat ze YPG gegarandeerd zullen steunen? Als dat waar is, en we zien dat het Franse presidentschap dit uit en dus in opdracht van de Franse president heeft gedaan, is Macron veel te ver zijn boekje te buiten gegaan”, reageerde Erdoğan op de Franse woordensteun aan de Syrische terreurgroep.

“Wij hebben geen bemiddelaar nodig. Sinds wanneer zit Turkije aan tafel met terreurgroepen? Hoe komen jullie daar nou bij? Jullie kunnen wel aan tafel met terreurgroepen (en doen dat al). Turkije zal doen wat het in Afrin heeft gedaan. Ga zo door. Wie zijn jullie dat jullie dat überhaupt durven voor te stellen, dat bemiddelen tussen ons en een terreurgroep?”, haalde de Turkse president uit.

Frankrijk mag zich naast terreurgroepen vertonen, maar Turkije zal dat niet doen, vertelde Erdoğan. “Frankrijk heeft niet eens verantwoording afgelegd voor zijn vuile en bloedige geschiedenis.”

De Turkse president gaf ook aan dat hij hoopt dat “Frankrijk geen hulp zal vragen aan Turkije wanneer de gesteunde terreurgroepen zich tegen Frankrijk keren en consequenties voelbaar worden”. “Nu hebben ze slapeloze nachten omdat professionele terroristen terugkeren naar hun land. Laat ze eens alvast voorbereiden hoe ze dit aan de Franse gemeenschap uit gaan leggen”, zei Erdoğan.

Volgens de Turkse president zal Frankrijk ooit zijn fout gaan snappen. “Degenen die terroristen op het hoogst mogelijke niveau ontvangen in hun land, moeten weten dat dit niets anders dan vijandigheid tegen Turkije betekent. Laat ze maar dagelijks de naam van die terreurgroep wijzigen. Turkije trapt er niet in.”

Hoe de terreurgroep steeds van naam verandert, is uitgelegd in een video. (KLIK voor VIDEO)

Frankrijk

Franse media schreven donderdag op basis van uitingen van terroristen dat de Franse president Emmanuel Macron steun heeft belooft aan hun terreurgroep en troepen zou sturen naar Manbij. Het Franse presidentshuis verklaarde daarop dat “Frankrijk dialoogpartner kan zijn tussen Turkije en SDF”.

Macron ontving deze week ‘een terreurdelegatie’ van YPG/SDF in zijn paleis.

De uitspraken van Macron komen enkele dagen na het verzoek van de Amerikaanse president Donald Trump “dat Frankrijk beter moet samenwerken met Turkije”. (LEES meer)

Franse invloed

Turkse nieuwsdiensten melden dat Franse troepen in Noord-Syrië samenwerken met de YPG/SDF en zich jaren in 5 legerbases in de door de YPG/PKK bezette gebieden bevinden.

Bovendien wordt gesproken over een Frans bedrijf dat in 2010 een betonfabriek in Noord-Syrië heeft geopend. Deze fabriek heeft steekpenningen betaald aan terreurgroep Daesh. Later is deze fabriek overgenomen door YPG/PKK en wordt sindsdien als legerbasis gebruikt.

Turkije vraagt zich ook af waar al het beton van de in de regio Afrin ontdekte zwaarbeveiligde terreurtunnels vandaan komt. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 30-03-2018

Mar 30, 2018
Loading posts...