<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 09, 2018

EU betaalt niet: Turkije besteedt zelf 33 miljard dollar aan vluchtelingen

Turkije heeft zo’n 33 miljard dollar uit eigen zak besteed voor hulp en opvang van Syrische vluchtelingen, terwijl de Europese Unie de beloftes van steun aan vluchtelingen niet is nagekomen, zei de Turkse president dinsdag.

De EU “zou aan internationale organisaties, niet aan ons, 6 miljard euro geven”, zei Recep Tayyip Erdoğan tijdens een bijeenkomst met bedrijfsleiders in Boedapest, Hongarije. “Ze gaven slechts 1,7 miljard euro. Desondanks blijven we de vluchtelingen steunen.”

Tijdens een vergadering van het Business Forum over Turkije en Hongarije benadrukte Erdoğan dat Turkije momenteel meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, meer dan welk land ter wereld dan ook.

De Turkse president zei ook dat Turkije beelden heeft van vluchtelingen die aan hun lot en tot de dood zijn achtergelaten in de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee door omringende landen.

“Ik moet spijtig genoeg zeggen dat de internationale gemeenschap gefaald heeft door geen verantwoordelijkheid te nemen om een ​​oplossing te vinden voor de vluchtelingenkwesties”, sprak Erdoğan op de laatste dag van zijn tweedaags bezoek aan Hongarije.

Sabotage

“Ons voorstel voor veilige zones dat honderdduizenden levens had kunnen redden en miljoenen Syriërs niet tot vluchteling zou maken, is opzettelijk gesaboteerd. Vooral door onze bondgenoten”, liet de Turkse president weten. “De rekening voor deze impasse wordt eerst betaald door het Syrische volk en vervolgens door buurlanden als Turkije.”

Het was met name het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten die in 2015 tegen het voorstel van Erdoğan waren om veilige zones te creëren in Syrië. “Het voorstel van Erdoğan bleek toch juist”, schreef The Guardian toen. (LEES meer)

VN

Turkije heeft meer dan 33 miljard dollar uitgegeven uit eigen nationale middelen om ongeveer 3,5 miljoen vluchtelingen te helpen en te beschermen sinds het begin van de Syrische burgeroorlog, blijkt ook uit cijfers van de VN.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BOEDAPEST | Gepubliceerd: 09-10-2018

Oct 09, 2018
Loading posts...