<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 16, 2019

EU herhaalt: Turkije cruciaal voor Europa

EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft vrijdag nogmaals het belang van de betrekkingen tussen de EU en Turkije benadrukt. Ze noemde Turkije “een partner van strategisch belang voor de EU”.

“We hebben opnieuw het belang bevestigd dat we hechten aan de betrekkingen met Turkije, dat een kandidaat-lidstaat is en een partner is van strategisch belang voor de EU”, verklaarde Mogherini tijdens de 54e vergadering van de Associatieraad Turkije-EU in Brussel.

Mogherini benadrukte het belang van een open en eerlijke dialoog om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken op gebieden zoals migratie, terrorismebestrijding, energie, vervoer, economie en handel.

De bijeenkomst van het hoogste besluitvormingsorgaan tussen Turkije en de EU vond plaats na een onderbreking van bijna vier jaar en is belangrijk voor de voortzetting en diversificatie van de institutionele dialoog met het blok.

De bijeenkomst volgt ook de zet van het Europees Parlement deze week van een niet-bindend verslag waarin, op basis van een rapport van Turkijerapporteur Kati Piri, wordt opgeroepen tot de opschorting van de toetredingsonderhandelingen van de EU met Turkije. Turkije nam het rapport niet serieus en noemde het “partijdig, ongegrond en feitelijk ongeldig”. (LEES meer)

Naast Mogherini waren de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, onderminister van Buitenlandse Zaken Faruk Kaymakçı, en Johannes Hahn, EU-commissaris voor Europees nabuurschapsbeleid en uitbreidingsonderhandelingen aanwezig op de bijeenkomst.

De vergadering behandelde de toetreding van Turkije tot de EU, politieke en economische criteria, aanpassing aan EU-verworvenheden, besprekingen over visumliberalisering, douane-unie en financiële samenwerking.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BRUSSEL | Gepubliceerd: 16-03-2019

Mar 16, 2019
Loading posts...