<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Jul 09, 2020

EU intern op de vingers getikt vanwege anti-Turks geblèr

De Europese Unie (EU) moet de negatieve trend in de betrekkingen met Turkije stoppen, zei de EU-chef voor buitenlands beleid Josep Borrell donderdag.

Tijdens een bijeenkomst van het Europees Parlement, bijeengeroepen door de conservatieve Europese Volkspartij, zei Borrell: “Turkije is een belangrijke partner, kandidaat-lidstaat en een NAVO-bondgenoot. De huidige negatieve trend in onze relaties moet worden gestopt en omgedraaid worden.”

Borrell zei dat hij onlangs Turkije heeft bezocht na een bezoek aan Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering en benadrukte dat “stabiliteit en veiligheid in het Middellandse-Zeegebied collectieve betrokkenheid vereist”.

De conflicten in Syrië en Libië schaden rechtstreeks de veiligheid en belangen van de EU op het gebied van terrorisme, migratie en politieke stabiliteit in de regio, benadrukte de EU-chef. De Turkse redding van beide landen is in voordeel van Europa.

Borrell vertelde dat Turkije en de EU een aantal belangrijke meningsverschillen over Syrië hebben gehad, aangezien EU-leden zich in oktober 2019 hebben verzet tegen de Turkse antiterreuroperatie Vredesbron.

“Maar we moeten ook weten waar onze interesse samenvalt [met Turkije]. Turkije heeft solidariteit en vrijgevigheid getoond tegenover meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen en heeft grensoverschrijdende en humanitaire hulp verleend”, benadrukte Borrell.

“In het oostelijke Middellandse Zeegebied heeft Turkije een assertieve houding getoond”, onderstreepte de EU-chef en zei dat de EU bereid is om samen te werken met Ankara voor een politieke oplossing in Libië.

De hoge vertegenwoordiger verklaarde ook dat zij ook voor een VN-wapenembargo in Libië zijn.

“Dynamiek van vergelding maakt de Middellandse Zee niet een veiliger en stabieler gebied. Dit kan alleen worden bereikt door middel van dialoog en onderhandelingen wanneer er verschillen bestaan.”

Moeilijke periode

Nacho Sanchez Amor, de Turkije-rapporteur van het EU-Parlement, zei op zijn beurt dat de betrekkingen tussen Turkije en de EU een moeilijke periode hebben doorgemaakt.

Hij zei dat er een gebrek aan vertrouwen is dat de basis van de bilaterale betrekkingen beïnvloedt en voegde eraan toe dat de EU-lidstaten achter Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering moeten staan.

Onderhandelingen

Manfred Weber, voorzitter van de Europese Volkspartij, zei dat ze de sessie hebben bijeengeroepen om hun bezorgdheid te uiten over de recente ontwikkelingen in de Middellandse Zee.

Hij zei dat problemen tussen Turkije, Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering niet alleen deze landen, maar de hele EU treffen.

Weber voerde aan dat het verkeerd is om onder deze omstandigheden de lidmaatschapsonderhandelingen met Turkije voort te zetten.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 09-07-2020

Jul 09, 2020
Loading posts...