<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 07, 2020

Turkije geeft Europa handgel cadeau

Turkije heeft maandag EU-buitenlandchef Josep Borrell ontvangen in Ankara. Die kreeg de ongenoegen van Turkije te horen over recente Europese besluiten en de algemene houding jegens het land. 

“Turkije zal de bemiddeling van de EU over energiebronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied steunen, zolang het een eerlijke tussenpersoon is”, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu tijdens een persconferentie in Ankara.

Turkije is altijd eerlijk en transparant geweest in zijn betrekkingen met de EU. “Turkije verwacht hetzelfde van de EU”, maakte de Turkse minister de Europese leider bekend.

Çavuşoğlu benadrukte dat als de EU aanvullende besluiten en maatregelen tegen Turkije zou nemen, “het land geen andere keuze zou hebben dan te reageren”.

Borrell zei op zijn beurt dat de EU uitgebreide discussies heeft gevoerd over Turkije, dat volgens hem “een ​​belangrijke partner en kandidaat is om zich bij het blok aan te sluiten”. Hij beweerde dat de betrekkingen tussen de EU en Turkije een van de belangrijkste kwesties zijn geworden.

De EU-buitenlandchef onderstreepte dat hoewel het niet de beste periode in relaties is, “de partijen moeten samenwerken om de banden te verbeteren”.

Wat de vluchtelingenkwestie betreft, zei Çavuşoğlu dat hij verwacht dat de EU zal handelen op basis van gemeenschappelijke waarden. “We hebben een vluchtelingendeal [en] iedereen met een objectief perspectief kan gemakkelijk zien welke partij eerlijk is geweest.”

“Aan de ene kant Turkije steunen, maar niet voldoen aan de vereisten zal de problemen niet oplossen, maar verder verdiepen”, benadrukte de Turkse minister die ook zei dat zijn land nog steeds op visumliberalisatie wacht.

Turkije vindt het ook onacceptabel dat een EU-land, “Ik ga zeggen wie het is: Frankrijk, een coupgeneraal [Hafter] in Libië steunt”, haalde Çavuşoğlu uit. Ook dient Frankrijk excuses aan te bieden voor de misleiding van de NAVO en EU over Turkije, zei hij. (LEES meer)

Over het Europese negatieve reisadvies zei de Turkse minister dat Europa dubbele standaarden hanteert en het om een politiek besluit gaat.

Na de persconferentie kreeg de Europese gast genaamd Borrell de Turkse desinfecterende handgel Borel cadeau, gemaakt van borium (boor), een strategische grondstof welke het meest ter wereld in Turkije voorkomt.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 07-07-2020

Jul 07, 2020
Loading posts...