<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 04, 2020

Turkije eist excuses van Frankrijk

Frankrijk moet zijn verontschuldigingen aanbieden voor het misleiden van de NAVO en de EU over recente spanningen met Turkije in de Middellandse Zee.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu donderdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse tegenhanger Heiko Maas in Berlijn.

“Frankrijk heeft niet de waarheid verteld tegen de NAVO en de EU. De bewering dat onze schepen [Franse] schepen hebben lastiggevallen, is niet waar. We hebben dat middels documenten bewezen aan de NAVO. De NAVO zag de realiteit”, sprak de Turkse minister.

“Onze verwachting van Frankrijk is dat ze hiervoor hun excuses aanbieden.”

Frankrijk beweerde vorige week dat Turkije een van zijn schepen die deelnamen aan een NAVO-missie in de Middellandse Zee lastigviel. Turkse militaire functionarissen ontkenden de beschuldigingen met klem.

NAVO-chef Jens Stoltenberg reageerde dat NAVO-functionarissen het incident hebben onderzocht. “De twee NAVO-bondgenoten hebben totaal verschillende opvattingen over wat er werkelijk is gebeurd.”

Libië

Çavuşoğlu herhaalde naast Maas ook het standpunt van Turkije over Libië en zei dat Ankara partij kiest voor de door de VN erkende legitieme regering van Libië. “De VN-resolutie stelt dat de regering van Sarraj de enige legitieme partij in Libië is.”

“De enige en de beste oplossing voor het Libische conflict is een politieke oplossing en een permanent staakt-het-vuren”, zei Çavuşoğlu.

Turkije staat gereed voor een dialoog met Frankrijk om een ​​politieke oplossing te vergemakkelijken en de stabiliteit in Libië te behouden.

Volgens Stoltenberg is iedereen is het ermee eens “dat we de inspanningen van de VN moeten steunen om een ​​politiek onderhandelde oplossing voor het conflict in Libië te vinden.”

Ankara en Parijs staan ​​lijnrecht tegenover elkaar vanwege tegenstrijdig beleid in Libië, dat getroffen is door een burgeroorlog na de val van Muammar Kadhafi in 2011.

Terwijl Turkije de legitieme door de VN erkende regering van Libië steunt, beschuldigen Turkse functionarissen Frankrijk ervan het conflict te verergeren door krijgsheer en coupleider Khalifa Haftar te steunen.

De internationaal erkende regering wordt sinds april 2019 aangevallen door de troepen van Haftar, met meer dan 1.000 doden als gevolg.

In maart lanceerde de Libische regering Operatie Vredesstorm om aanvallen op de hoofdstad tegen te gaan en heroverde onlangs strategische locaties, waaronder de vliegbasis Al-Watiya en de strategische stad Tarhuna.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-07-2020

Jul 04, 2020
Loading posts...