<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 29, 2022

Europese media: NAVO-top diplomatiek succes Erdoğan en Turkije

Europese media hebben uitgebreid bericht over de samenwerkingsovereenkomst die Turkije, Finland en Zweden dinsdag hebben ondertekend op de NAVO-top in Madrid. Woensdag sprak NAVO-zwaargewicht Turkije met alle grootmachten.

De twee Scandinavische landen beloven te gaan strijden tegen terreurgroepen en hen geen vrij spel meer te geven in eigen land. Ook worden wapenembargo’s tegen Turkije opgeheven en gezochte terroristen, die zich in Finland en Zweden bevinden, uitgeleverd aan Turkije. Het gaat in Finland om 6 PKK’ers en 6 FETO-militanten. In Zweden gaat het respectievelijk om 11 en 10 terroristen. Als ruil geeft Turkije de twee landen toestemming tot NAVO-toetreding.

Mediakanalen beoordeelden de ontwikkeling als ‘het succes van Turkije’ en benadrukten dat het land ‘kreeg wat het wilde’.

Het Britse dagblad The Guardian berichtte: “Er is op het laatste moment een overeenkomst bereikt tussen Turkije, Finland en Zweden om de twee Scandinavische landen toe te staan ​​NAVO-leden te worden aan de vooravond van de top van de militaire alliantie in Madrid.”

De krant citeerde de Zweedse premier Magdalena Andersson die zei dat ze de Turkse leider veranderingen had laten zien in de Zweedse terrorismewetgeving die volgende maand van kracht wordt.

“In de tekst van het memorandum dat door alle drie de leiders is ondertekend, staat dat Finland en Zweden ‘hun volledige steun’ zullen verlenen aan Turkije op het gebied van nationale veiligheid’, meldde The Guardian.

De Scandinavische landen zeiden dat ze bevestigden dat de PKK een verboden organisatie is en, in een belangrijke concessie, ‘geen steun’ meer gaan verlenen aan de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) en de People’s Protection Units (YPG). Overigens zijn dat schuilnamen van de Syrische afdeling van de PKK om het westerse volk mee te misleiden. (VIDEO)

Zege

Onder de kop “Turkije heft zijn blokkade op en laat Zweden en Finland toe tot de NAVO”, berichtte het Britse weekblad The Economist: “Recep Tayyip Erdoğan neemt een overwinning mee naar huis.”

De Zweedse publieke omroep SVT, die nog recent en tijdens de onderhandelingen met Turkije tweemaal een interview met de hoofdterrorist van YPG uitzond, kondigde de ontwikkeling aan met de kop “Steun door Turkije voor het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland”.

“Türkiye laat zijn veto tegen het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland varen. Dit betekent dat Zweden nu de NAVO-kandidaatstatus kan krijgen”, meldde SVT.

Ondertussen merkte de Spaanse pers op dat een groot probleem dat de top in Madrid dreigde te overschaduwen, door de overeenkomst was opgelost.

De Spaanse krant El Pais kondigde de ontwikkeling aan onder de kop “Türkiye hief zijn veto op tegen de kandidatuur van Finland en Zweden in Madrid.”

“Na weken van onderhandelen was Turkije overtuigd van de besprekingen die in Madrid werden gehouden onder bemiddeling van de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg”, meldde El Pais.

“De ondertekende overeenkomst bevredigde de Turkse kant volledig”, meldde het Griekse dagblad Kathimerini.

De Franse krant Le Figaro ging met de kop “Turkije opent de deur van de NAVO naar Finland en Zweden.”

In het nieuws getiteld “Erdoğan krijgt wat hij wilde”, zei de Duitse krant Frankfurter Allgemeine dat Turkije de toetreding van Zweden en Finland accepteerde in ruil voor enkele concessies die door president Erdogan werden geëist.

NAVO-top

President Erdoğan, NAVO-chef Stoltenberg, de Finse president Sauli Niinisto en de Zweedse premier Andersson kwamen woensdag bijeen om de kwestie en de gerelateerde zorgen van Ankara te bespreken.

Beloftes

Finland en Zweden hebben tot oktober om hun afspraken na te komen. Mocht dat niet gebeuren, wat volgens deskundigen zeer gangbaar is in westerse maatstaven, kunnen de twee landen fluiten naar hun NAVO-lidmaatschap. In oktober beslist het Turkse parlement definitief of beide landen in de NAVO mogen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-06-2022

Jun 29, 2022
Loading posts...