<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Nov 19, 2021

Exhibitie ‘Joden in Ottomaans-Turkije’ in Amsterdam wegens succes verlengd

De Turkse exhibitie Sepharad, te bezichtigen in Amsterdam, is wegens succes verlengd tot eind november. De tentoonstelling staat bij het Turkse cultuurinstituut Yunus Emre (YEE) op de prominente locatie tegenover het Rijksmuseum.

De expo is samengesteld door de in Istanbul geboren kunstenaar Terry Katalan en bevat 60 werken van 33 Turkse Sefardische kunstenaars. Deze week ontving de expeditie hoog bezoek: de Turkse ambassadeur in Den Haag Şaban Dişli en de YEE-voorzitter uit Turkije Şeref Ateş. Ook waren aanwezig de ‘500e jaar Stichting Turks Joods Museum’-directeur Nisya İşman Allovi, directeur van het Spaans Cultureel Centrum Pilar Tena, Turks-Nederlandse pianist Karsu en fotograaf İzzet Keribar evenals vele kunstliefhebbers.

Ateş liet verslaggevers weten de duur van de tentoonstelling, waarin Sefardische joden hun verhalen vertellen, vanwege de belangstelling met nog eens 2 weken te hebben verlengd. Hij wees erop dat het 500 jaar oude verhaal in een esthetische vorm in de tentoonstelling wordt weerspiegeld.

“Het is een prachtige tentoonstelling die laat zien hoe culturen uit onze geschiedenis leefden door elkaar te ondersteunen. Als we terugkijken op een tijd waarin migratie als een probleem werd gezien, hebben dankzij dergelijke tentoonstellingen de naties die elkaar steunden en in leven hielden de mensheid tot leven gebracht. Deze tentoonstelling wordt volgend jaar in Spanje gehouden.”

De Turkse ambassadeur feliciteerde iedereen die hebben bijgedragen aan de tentoonstelling en benadrukte dat de tentoonstelling “voortkomt uit de rijke wortels van de cultuur van tolerantie in Anatolië, de bakermat van beschavingen”.

Kunstenaar Katalan, de curator van de tentoonstelling, wees erop dat Sefardische mensen al 529 jaar samenleven met de Turkse samenleving en zei: “De tentoonstelling toont de integratie van Sefardische mensen in Turkije met de Turkse cultuur.”

Benadrukkend dat YEE de cultuur en geschiedenis van Turkije met liefde en tolerantie naar de hele wereld brengt, vertelde Katalan verder: “Ik ben namens alle Sefardische kunstenaars en mijzelf trots op dit evenement. Hun werken, die geworteld zijn in het rijke culturele erfgoed van het Ottomaanse Rijk en de Sefardische cultuur, zijn te zien in Amsterdam. We wilden laten zien dat verschillende groepen in broederschap kunnen leven door ze bij elkaar te brengen.” Overigens is het geen geheim dat het Ottomaanse Rijk een hemel was voor de joden. (LEES meer)

De lokale directeur van YEE Amsterdam, Abdullah Akın Altay, benadrukte dat ze het project zijn begonnen door ongeveer 2 jaar geleden contact op te nemen met Terry Katalan. Ook liet hij weten trots te zijn om een ​​dergelijke tentoonstelling in het culturele leven van Amsterdam te brengen.

Allovi, directeur van het 500th Year Foundation Museum van Turkse joden, verklaarde zeer verheugd te zijn om deel uit te maken van de tentoonstelling en dat het museum enkele werken van Sefardische kunstenaars in de selectie had opgenomen.

İzzet Keribar zei erg blij te zijn Turkije in de tentoonstelling te vertegenwoordigen en dat hij aan de tentoonstelling heeft deelgenomen met twee werken die zijn gefotografeerd door Ottomaanse architecturale werken.

De tentoonstelling Sepharad, ondersteund door YEE, evenals de Turkse ambassade in Den Haag, het Turkse voorzitterschap van de Europese Unie, Cervantes Spaans Cultureel Centrum, 500th Anniversary Foundation, ACB Consulting en Amsterdam Joods Museum, is fysiek te bewonderen tot eind november. De tentoonstelling is ook online te bezoeken. (KLIK)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-11-2021

Nov 19, 2021
Loading posts...