<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 05, 2018

Experts: Stiekem ruzie tussen Marokko en Saudi-Arabië

Marokko maakte geen deel uit van de recente regionale tournee van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, een manoeuvre die door deskundigen wordt gezien als een weerspiegeling van een crisis in de betrekkingen tussen Rabat en Riyad.

“De relaties tussen Marokko en Saudi-Arabië verkeren in een ‘stille crisis’”, vertelt Salman Bonaman, een Marokkaanse onderzoeker op het gebied van internationale betrekkingen, in een interview. “Rabat heeft gekozen voor een tussenweg die geen escalatie of boycot nastreeft”, zegt hij.

Op 22 november startte bin Salman zijn eerste buitenlandse tournee sinds de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi binnen het Saudische consulaat in Istanbul een maand eerder.

Zijn tournee omvatte de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein, Egypte, Tunesië, Argentinië, Mauritanië en Algerije. Marokko was echter niet opgenomen in die landenlijst.

Nadat de Saudische regering zei dat Khashoggi levend het consulaat had verlaten, bekende Saudi-Arabië weken later alsnog de moord op de columnist voor The Washington Post. De daders zou ‘een groep malafide Saudische agenten’ zijn. Uit CIA-documenten blijkt dat de Saudische kroonprins de opdracht gaf tot de moord op Khashoggi. (LEES meer)

Koppelingen

Waarnemers noemen verschillende signalen die wijzen op een groeiende kloof tussen Riyad en Rabat in het afgelopen jaar. In tegenstelling tot de meeste Arabische staten heeft Rabat geen enkele verklaring uitgegeven ter ondersteuning van de Saudische autoriteiten in de nasleep van de moord op Khashoggi.

Marokko is ook neutraal gebleven met betrekking tot de door Saudi’s geleide blokkade van Qatar, toen Saudi-Arabië, Egypte, de VAE en Bahrein in 2017 diplomatieke en handelsbetrekkingen met Doha verbraken en het beschuldigden van steun aan het terrorisme, een aantijging die door Qatar fel werd geweigerd.

Rabat negeerde de blokkade en stuurde een vliegtuig vol levensmiddelen naar Qatar met koning Mohamed VI die een bezoek bracht aan Doha voor besprekingen met de Qatarese emir Tamim bin Hamad Al-Thani.

Als reactie daarop bracht de Saudische koning Salman zijn jaarlijkse zomervakantie niet door in de Marokkaanse stad Tanger zoals hij dat vroeger deed en bezocht hij de Neom-regio in het noordwesten van Saudi-Arabië.

Het olierijke koninkrijk stemde voor de organisatie van de FIFA Wereldbeker in 2026 in voordeel van het blok VS-Canada-Mexico in plaats van Marokko.

“Marokko heeft zijn eigen visie op het beheer van de Arabische en de Golfbetrekkingen”, meldt Bonaman. “Deze visie is gebaseerd op solidariteit, samenwerking, gemeenschappelijk belang en respect voor soevereiniteit zonder onderwerping.”

De Marokkaanse onderzoeker zegt dat Rabat streeft naar een “evenwichtig, neutraal en onafhankelijk buitenlands beleid dat stabiliteit en veiligheid ondersteunt. Marokko verwerpt chantage of voogdij door een partij.”

Problemen

Omrani Boukhubaza, professor internationale betrekkingen aan de Abdelmalek Essaadi Universiteit, is van mening dat “ambiguïteit” de Saudisch-Marokkaanse betrekkingen verdoezelt.

“Er is een staat van vacuüm en merkbare kou, wat tot uiting kwam in veel gedragingen, waaronder het niet stemmen voor het Marokkaanse dossier voor het organiseren van het WK in 2026”, vertelt hij.

Boukhubaza zegt dat de annulering van de jaarlijkse vakantie van de Saudische koning in Tanger en de uitsluiting van Marokko van de tocht van bin Salman ook tekenen zijn van slechte banden tussen de twee landen. “Er zijn problemen tussen de twee landen die het gevolg zijn van eerdere evenementen.”

“Marokko probeert afstand te nemen van een aantal problemen en vermijdt om er tegenin te gaan”, aldus Boukhubaza.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – RABAT | Gepubliceerd: 05-12-2018

Dec 05, 2018
Loading posts...