<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 01, 2018

Rapport: Saudische kroonprins gaf opdracht moord Khashoggi

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA beweert dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de opdracht gaf om journalist Jamal Khashoggi te vermoorden.

Dat blijkt uit berichten die de kroonprins naar de leider van het moordcommando heeft gestuurd, meldde de Wall Street Journal zaterdag.

Het gaat om “ten minste 11 berichten aan zijn naaste adviseur, die toezicht hield op het team dat journalist Jamal Khashoggi vermoordde, in de uren vóór en na de dood van de journalist in oktober”, schreef de krant, verwijzend naar geclassificeerde CIA-documenten.

De kroonprins zei in augustus aan zijn naaste omgeving dat als ze Khashoggi niet terug konden brengen “we hem buiten Saudi-Arabië konden lokken en regelingen konden treffen”.

Khashoggi, een Saudische prominente journalist die bij The Washington Post werkte, werd op 2 oktober in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord. Na weken te hebben beweerd dat hij het consulaat in levenden lijve had verlaten, gaf de Saudische overheid later alsnog toe dat hij daar was gedood en beschuldigde ‘een groep malafide Saudische agenten’ voor de moord.

Volgens het CIA-document werden de berichten verzonden aan Saud al-Qahtani, die de beste assistent van de kroonprins was. “Qahtani hield toezicht op het 15-koppige team dat Khashoggi heeft gedood. Hij was in dezelfde periode ook in directe communicatie met de teamleider in Istanbul, blijkt uit de beoordeling”, aldus de Wall Street Journal.

De VS hebben in november sancties opgelegd aan 17 mensen die gebonden zijn aan het doden van Khashoggi, inclusief al-Qahtani. In de volgende dagen concludeerde de CIA dat Khashoggi’s moord was bevolen door de Saoedische kroonprins.

De Amerikaanse president Donald Trump, die wordt beschuldigd van nauwe banden met bin Salman, wees de rapporten eerder af en reageerde op een vraag of de Saudische kroonprins achter de moord zit: “Misschien wel, maar misschien ook niet. Dankzij Saudi-Arabië bezitten we daar een grote legerbasis. Anders zat Israël in de problemen.” (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 01-12-2018

Dec 01, 2018
Loading posts...