<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 18, 2021

Facebook houdt zich tóch aan nieuwe Turkse wet

Facebook stemt alsnog in met de benoeming van een formele vertegenwoordiger in Turkije, maakte de sociaalnetwerksite uit Silicon Valley maandag bekend. De beslissing van Facebook komt een ​​dag voor een reclameverbod.

In een verklaring zei de socialmediagigant dat het een juridische entiteit in het land gaat toewijzen in een poging om te voldoen aan de nieuwe Turkse wetgeving die vorig jaar van kracht werd.

“Bij het nemen van deze beslissing willen we het belang onderstrepen van ons platform als een plek waar gebruikers hun recht op vrijheid van meningsuiting kunnen uitoefenen”, verklaarde Facebook.

De wet vereist dat platforms die in Turkije meer dan een miljoen keer per dag worden bezocht lokale vertegenwoordigers aanstellen.

Sancties

De nieuwe wet omvat sancties, waaronder boetes, zoals een verbod voor Turkse bedrijven om advertenties bij de platforms te plaatsen en bandbreedtebeperkingen, die van kracht zullen worden als de maatregelen niet worden nageleefd. Bedrijven die niet voldoen aan gerechtelijke bevelen om illegale inhoud te verwijderen, kunnen volgens de wet worden bestraft.

In een tweet drong de Turkse viceminister van Infrastructuur er bij Twitter en andere platforms op aan die nog geen plannen hebben aangekondigd om een ​​vertegenwoordiger te benoemen om dit voorbeeld te volgen en te voldoen aan de nieuwe wet op sociale media die in oktober van kracht werd.

Viceminister Ömer Fatih Sayan voerde aan dat het oneerlijk zou zijn om de straffen die door de wet worden opgelegd te zien als een ‘interventie op de vrijheid’, waarbij hij onderstreepte dat het primaire doel ervan was de individuele vrijheden te beschermen.

“Zij [socialmediaplatforms] moeten de wet naleven zoals ze dat in de EU doen”, merkte hij op en riep gebruikers op om van Twitter en andere sites te eisen dat deze bedrijven zich alsnog houden aan de wetten van het land.

De viceminister benadrukte dat Turkije op eigen benen staat en ook zelf voor zijn cyberveiligheid zorgt en digitale grenzen beschermt. Wel verwacht hij dat Turkse burgers deze strijd steunen.

Zondag was het LinkedIn die ook besloot om zich aan de nieuwe Turkse wet te houden. (LEES meer)

Nieuwe wet

Turkije wil met de nieuwe wet illegale content, terreurpropaganda en desinformatie tegengaan. Eerder werkten de Amerikaanse techgiganten daar niet aan mee.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-01-2021

Jan 18, 2021
Loading posts...