<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Aug 26, 2016

Feest: Turkije opent breedste brug ter wereld

De Yavuz Sultan Selimbrug in Istanbul, de breedste brug ter wereld, is vrijdag feestelijk geopend. De brug verbindt Azië en Europa voor de derde keer met elkaar en is in 27 maanden gebouwd. Verwacht wordt dat het eerste verkeer vanaf zaterdag over de nieuwe brug zal gaan.

Turkije opent breedste brug ter wereld

De belangstelling voor de openingsceremonie was groot, naast veel Turken, de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en premier Binali Yıldırım hebben ook veel buitenlandse regeringsleiders de opening bijgewoond. De koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa, het lid van het drie-presidentschap van Bosnië en Herzegovina Bakir Izetbegović, de president van Macedonië, Gjorge Ivanov, de president van Noord-Cyprus Mustafa Akıncı, De Bulgaarse premier Boyko Borisov, premier van de staat Punjab in Pakistan, Shahbaz Sharif, de Servische vicepremier Rasim Ljajic en de Georgische vicepremier Dimitri Kumsiashvili waren ook aanwezig bij het Turkse feest.

Turkije opent breedste brug ter wereld (9)

De Derde Bosporusbrug zal ervoor zorgen dat jaarlijks ruim 1,79 miljard dollar wordt bespaard en heeft tien banen: acht rijstroken en twee treinsporen.

Turkije opent breedste brug ter wereld (2)

De brug heeft nog twee andere records op zijn naam staan. Het is de langste hangbrug met spoorwegen erop. Daarnaast zijn de pylonen van Yavuz Sultan Selim de hoogste ter wereld (321,9 m).

Turkije opent breedste brug ter wereld (11)Turkije opent breedste brug ter wereld (3)

De brug is een van de prestigeprojecten van Turkije, dat vastberaden is om zijn doelen in 2023 te halen.

Turkije opent breedste brug ter wereld (4)

Nog meer bruggen

Turkije wil naast de breedste brug ook de langste hangbrug ter wereld hebben, in Çanakkale tussen Lapseki en Gelibolu. De datum voor de start van de bouw staat inmiddels vast op 18 maart 2017. De Çanakkalebrug moet in 2023 voltooid zijn.

Recent opende Turkije nog een andere megabrug: de Osman Gazi (Izmit Bay Bridge) in Izmit.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL

Aug 26, 2016
Loading posts...