<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 26, 2021

Ford geeft toe: VS faalt in Syrië, Biden moet meer op Turkije vertrouwen

Het Syrië-beleid van de regering van Trump was een mislukking, benadrukt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij dringt de nieuwe regering-Biden op aan de benadering van Washington te veranderen en meer te vertrouwen op Turkije en Rusland in de regio.

“Tijdens zijn vier jaar in functie heeft de Amerikaanse president Donald Trump herhaaldelijk beloofd om de Verenigde Staten uit de business van natiecreatie te halen”, schreef Robert Ford in het tijdschrift Buitenlandse Zaken in een maandag gepubliceerd artikel.

“Maar de regering-Trump week af van haar beleid om ‘geen nieuwe landen te creëren’ en streefde zich een lange tijd om dat toch te doen in Syrië”, vervolgde Ford en zei dat de VS probeerde militair geweld en financiële druk te gebruiken om het regime van Assad te dwingen grote grondwetshervormingen te aanvaarden en een zogenaamde “autonome zone” [PKK-land] in het noordoosten van het land.

Onder toezicht van de VS ontwikkelde die regio zich tot een zogenaamde “semi-staat” met de zogenaamde ‘Syrian Democratic Forces (SDF)’ en de YPG, schreef hij. Beiden zijn Syrische takken van de terreurgroep PKK, die ook op de terreurlijst van de EU en VS staat.

Turkije beweert al lang dat de YPG en SDF geen afzonderlijke groepen zijn, maar in feite twee labels (schuilnamen) zijn die worden gebruikt door de verboden PKK – een groep die in de afgelopen decennia 40.000 mensenlevens waaronder vrouwen, kinderen en baby’s heeft geëist in Turkije – en dat Amerikaanse steun voor hen neerkomt op het steunen van PKK/YPG voor de vestiging van een terroristencorridor langs de zuidgrens van Turkije.

Ford vervolgde: “Na zes jaar en ongeveer 2,6 miljard dollar is dit staatje Amerika’s baby, opgevoed onder Amerikaanse militaire bescherming en beschermd tegen vijandige buren. De autonome zone kan zichzelf niet onderhouden en zal in de nabije toekomst afhankelijk blijven van Amerikaanse middelen.”

“Een dergelijke open verbintenis is niet wat de VS nodig hebben”, voegde hij eraan toe.

Ford voerde aan dat Syrië “nooit een groot probleem is geweest” voor de Amerikaanse nationale veiligheid. “De Amerikaanse belangen zijn daar altijd beperkt gebleven tot het voorkomen dat het conflict een bedreiging vormt voor de belangrijkere zorgen van Washington elders.”

Het huidige Amerikaanse beleid voor Syrië doet “weinig” doet om dat centrale doel te bereiken. “Het heeft ook niet gezorgd voor politieke hervormingen in Damascus, de stabiliteit in het land is niet hersteld en de overblijfselen van Daesh/IS zijn niet aangepakt.”

Biden

Ford roept de nieuwe regering Joe Biden op om deze aanpak te veranderen door Amerikaanse soldaten uit Syrië terug te trekken en erop te vertrouwen dat Rusland en Turkije Daesh/IS bestrijden.

De aanpak moet erop gericht zijn Daesh/IS verder in te dammen zonder het Amerikaanse leger te verplichten tot “een permanente nieuwe oorlog” en te erkennen dat de “belangen van Turkije en Rusland in Syrië wellicht betere resultaten opleveren”.

“Rusland is een verre van perfecte partner, maar zijn steun aan Assad maakt het de juiste kracht om de strijd tegen Daesh/IS over te nemen”, schreef hij.

“Moskou zet zich in om het voortbestaan ​​van de Syrische regering te verzekeren en een heroplevende Daesh/IS … zou Assad ernstig bedreigen”, schreef hij, misschien doelend op de inbeslagname van Syrische olievelden door de PKK/SDF.

“Om te profiteren van deze smalle strook gemeenschappelijke grond, zou de regering-Biden een deal moeten sluiten waarbij afgevaardigden worden gestuurd naar Moskou voor missies tegen Daesh/IS aan beide zijden van de Eufraat. Dit zou onvermijdelijk een grotere Russische militaire voetafdruk in Oost-Syrië vereisen. De VS zou moeten onderhandelen over een gefaseerde terugtrekking van zijn troepen en een tijdlijn voor een overgang van de VS naar de Russische controle.”

Ford zei dat de VS Turkije zal moeten overtuigen om zijn zuidelijke grens te beveiligen om de bedreigingen tegen Amerikaanse bondgenoten of belangen te verzachten.

In feite heeft Turkije zonder Amerikaanse aanmoediging of hulp de klus zelf geklaard door sinds 2016 drie antiterreuroperaties over de zuidelijke grens te lanceren. De Turken beschermen sindsdien het lokale volk en hebben de vorming van een “PKK-terreurcorridor” in Noord-Syrië voorkomen.

Ford zei dat Ankara “duidelijke prikkels heeft om samen te werken”, aangezien Daesh/IS ook terreuraanslagen heeft gepleegd in Turkije en benadrukte “dat Washington het land moet ‘helpen’ de grens van bijna 911 kilometer te controleren”.

“Washington zal Turkije technologische en inlichtingenondersteuning moeten bieden om het terroristenverkeer te volgen.”

Maar de samenwerking zal gemakkelijker zijn als de VS de PKK/YPG niet langer rechtstreeks assisteert [met duizenden vrachtwagen- en vliegtuigladingen wapens]. “Het belangrijkste doel van Turkije is te voorkomen dat deze groepen een autonome entiteit in Syrië oprichten.”

Turkse opbouw Syrië

Naast het schoonvegen van Noord-Syrië is Turkije ook vele steden in die regio aan het opbouwen, van nieuwe huizen en scholen tot aan ziekenhuizen en aanleg van nieuwe wegen. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 26-01-2021

Jan 26, 2021
Loading posts...