<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Feb 08, 2018

Frankrijk incasseert tweede Turkse klap en ontvangt lesje rechten

De Turkse minister van Europese Zaken, Ömer Çelik, heeft met afschuw gereageerd op een opmerking van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Die beschuldigde Turkije ervan burgerslachtoffers te maken in Syrië en het internationale recht te schenden.

“Le Drian heeft tot nu toe de meest gruwelijke en foute uitspraak over de Turkse militaire Olijftak gedaan”, reageerde Çelik. “Hij vermeldt nog dat Turkije uit zelfverdediging mag handelen, maar dat dit niet betekent dat burgers mogen worden gedood. Hij voegt nog daaraan toe dat Turkije het internationale recht schendt.”

“De strijd van Turkije past precies binnen het kader van het internationale recht”, antwoordde de Turkse minister. “Het zijn juist degene die terreurgroep PYD/YPG steunen en wapens afleveren die het recht schenden en daarmee een misdaad plegen”, haalde Çelik uit, refererend naar de westerse steun die terreurgroep PYD/YPG ontvangt. “Kijk uit aan wiens kant je belandt als je (hierin) tegen Turkije bent.”

Turkije zal vastberaden doorstrijden tegen terreurgroepen, liet Çelik weten. “We zien nogmaals dat er nog iets is waar net zo hard gestreden tegen moet worden: de dubbele maat.”

Çelik adviseert Frankrijk Turkije te steunen in zijn anti-terreurstrijd. “Dat past in dit geval het beste bij bondgenootschap en rechten.”

Macron

Frankrijk incasseerde vorige week nog een flinke uithaal uit Turkije nadat de Franse president Emmanuel Macron zei dat de Turkse militaire operatie in Afrin “niet moet uitlopen op een invasie”.

Maak je geen zorgen, we zijn Frankrijk niet, dat Algerije heeft bezet”, haalde de Turkse buitenlandminister uit. “Turkije steunt als geen ander land de territoriale integriteit van Syrië.” (LEES meer)

De Franse president paste kort na de uithaal zijn uitspraak. “Wellicht betekent de reactie van de Turkse buitenlandminister dat Turkije niet verder zal gaan dan het nu is en niet van plan is om daar langdurig te blijven”, corrigeerde Macron zijn woorden tijdens zijn staatsbezoek in Tunesië. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 08-02-2018

Feb 08, 2018
Loading posts...