<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 30, 2022

Griekenland intimideert Turkse jets, daagt NAVO uit

De president van Turkije haalde dinsdag fel uit naar Griekenland vanwege de intimidatie van Turkse straaljagers die verkenningsmissies uitvoerden boven de Egeïsche en oostelijke Middellandse Zee. Hij noemde dat een “vijandige daad”.

“Griekenland heeft de NAVO en zijn bondgenoten uitgedaagd door zijn vijandige houding te vergroten. Wat begon met het lastigvallen van ons vliegtuigen in ons luchtruim, escaleerde tot het niveau van S-300-radarvergrendeling”, sprak Recep Tayyip Erdoğan, voorafgaand aan een grote ceremonie in het presidentiële complex in Ankara ter ere van de Dag van de Overwinning, elk jaar gevierd op 30 augustus.

“Griekenland kan ons niet evenaren, noch een gesprekspartner voor ons worden, op zowel politiek, economisch of militair vlak”, benadrukte de Turkse leider. Onder verwijzing naar de laatste acties van Griekenland, zei hij: “We zijn benieuwd naar de reactie van de VS op de intimidatie van Turkse jets door het Griekse luchtverdedigingssysteem.”

NAVO-zwaargewicht Turkije heeft vaak kritiek geuit op het militaire bondgenootschap, inclusief de VS, omdat de alliantie het land niet genoeg steunde bij zijn territoriale geschil met Griekenland op eilanden in de Egeïsche Zee en de kwestie van de exploratie van koolwaterstoffen in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Erdoğan zei verder dat de Griekse stappen om militaire bases op de Egeïsche eilanden te vestigen Turkije niet afschrikken. Ook bevindt zich op een steeds toenemende mate Amerikaans oorlogsmateriaal op die gebieden nabij Turkije.

Verwijzend naar de stap van de VS om de sancties tegen India op te heffen ondanks de aankoop van Russische S-400-verdedigingssystemen, zei Erdoğan dat het probleem niet de compatibiliteit van Russische en Amerikaanse militaire uitrusting is. “Het is omdat het om Turkije gaat”, benadrukte hij.

De Turkse president benadrukte dat Turkije elk (defensie)product kan ontwikkelen en produceren waartoe het de toegang wordt ontzegd (sancties) en bekritiseerde de VS voor het blokkeren van de verkoop van F-35-jets (JSF) aan Ankara vanwege de aankoop van S-400-afweersystemen voor de eigen nationale veiligheid.

De Dag van de Overwinning wordt in Turkije elk jaar grootschalig gevierd. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 30-08-2022

Aug 30, 2022
Loading posts...