<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
May 30, 2020

Griekenland stoort zich aan Koranrecitatie in oude moskee Istanbul

Griekenland heeft zijn ongenoegen geuit vanwege een Koranrecitatie in de Ayasofya (Hagia Sophia) in Istanbul. De oude moskee is nu een Turks museum waar volgens de Grieken geen Koran mag worden gelezen.

“Dat laat hun intolerante psychologie zien”, reageerde de Turkse buitenlandwoordvoerder Hami Aksoy zaterdag op de Griekse kritiek. De verklaringen uit Athene zijn voor Ankara volledig “nutteloos en ondoeltreffend”, benadrukte Aksoy.

De Koranrecitatie kwam vrijdag tijdens een evenement ter ere van de 567ste verjaardag van de Ottomaanse verovering van de voormalige Byzantijnse hoofdstad Constantinopel, nu Istanbul.

“Het feit dat Griekenland, het enige overgebleven Europese land zonder een moskee in de hoofdstad, zich stoort aan een Koranrecitatie in de Ayasofya, is een goed voorbeeld van de intolerante psychologie van dit land, vooral in een [corona]tijd waarin er gebedsoproepen te horen zijn uit minaretten in Europa en het belang van het beginsel van wederzijds respect aldaar steeds meer wordt gewaardeerd”, verklaarde Turkije.

Volgens Griekenland is de Koranrecitatie niet in overeenstemming met het UNESCO-verdrag inzake de bescherming van het culturele en natuurlijke werelderfgoed.

“Turkije handelde niet tegen de monumentale status van de Ayasofya, noch tegen het UNESCO-verdrag van 1972 betreffende de bescherming van het culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld”, maakte Aksoy de Grieken duidelijk. “Integendeel, dankzij de zorg en aandacht van Turkije voor de historische locaties van Istanbul blijven deze locaties als cultureel erfgoed bewaard voor huidige generaties.”

Aksoy zei ook in zijn uithaal dat er “recente pogingen van bepaalde kringen in Griekenland” zijn om de coronapandemie als smoes te gebruiken om de moslimoproep tot gebed in West-Thracië, waar eeuwenlang de gebedsoproep te horen is, te doen verbieden.

Aksoy benadrukte ook dat de Ayasofya een “belangrijke schat van Turkije en de mensheid” blijft en als zodanig wordt beschermd. “We nodigen Griekenland uit om zich te ontdoen van zijn mentaliteit die voortkomt uit de geschiedenis.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 30-05-2020

May 30, 2020
Loading posts...