<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Nov 18, 2020

Griekenland zwaar de klos, beval vluchtelingen terug te duwen naar Turkije

Griekenland beval zijn kustwacht om asielzoekers naar Turkse territoriale wateren te duwen.

Dat blijkt uit een reeks e-mails die zijn uitgewisseld tussen EU-grensagentschap Frontex en de Griekse kustwacht, is woensdag bekend geworden.

“Uit mailwisselingen van Frontex, het grensagentschap van de EU, wordt duidelijk dat de Griekse kustwacht (HCG) orders heeft gekregen om migranten terug te drijven naar Turkse territoriale wateren”, verklaarde de EU-waarnemer.

Dergelijke pushbacks zijn illegaal volgens het internationaal recht, “aangezien mensen het recht hebben Griekenland binnen te komen om asiel aan te vragen”, is benadrukt.

In een e-mail van 6 maart 2020 meldde een officier van de Griekse kustwacht dat hij instructies had gekregen om asielzoekers in een rubberboot naar de Turkse territoriale wateren te duwen. Een Deense kustwachtofficier in het gebied volgde de instructies niet op en rapporteerde de situatie aan zijn superieuren.

Later werden de asielzoekers naar de haven van Kos gebracht.

Frontex-directeur Fabrice Leggeri beschreef het incident als een “misverstand”, maar het Europees Parlement heeft inmiddels om een ​​onderzoek verzocht en merkt op dat soortgelijke pushbacks vaak voorkomen.

Griekse functionarissen beweren dat ze ‘het internationaal recht naleven’ en dat de beschuldigingen in kwestie ‘niet waar’ zijn, terwijl de e-mails van Frontex de instructies voor het terugduwen duidelijk documenteren.

Turkije

Turkije liet de wereld eerder ook weten dat de Griekse kustwacht ook rubberen vluchtelingenboten lek prikte en de Turkse marine moest ingrijpen om de noodlijdende vluchtelingen te redden.

Vluchtelingen verklaren vaker dat Griekse zeetroepen “hen aan hun lot overlieten en wilden vermoorden” op zee. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 18-11-2020

Nov 18, 2020
Loading posts...