<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 02, 2022

Griekse oppositie woedend na Turkse zege: ‘Nederlaag op nederlaag’

Het resultaat van de NAVO-top in Madrid is een diplomatieke nederlaag voor Griekenland, zo vatte Alexis Tsipras, de belangrijkste oppositieleider van Syriza, de Turkse zege donderdagavond samen in een interview met Open TV.

Hij beschuldigde de nieuwe Griekse regering ervan de lat te laag te leggen in termen van Turkije, terwijl hij zei ervan overtuigd te zijn dat de kwestie van de soevereiniteit van de Griekse eilanden niet op de top door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan aan de orde werd gesteld.

De voormalige Griekse premier zei: “We moeten ons niet alleen zorgen maken over de verkoop van F-16’s aan Turkije, maar ook over de bevestiging van de algehele steun van het Westen aan Turkije, ondanks het feit dat het een extreem revisionistisch beleid uitdrukt.”

Hij beschuldigde de regering van Kyriakos Mitsotakis verder van “het voeren van een gevaarlijk buitenlands beleid dat ons van nederlaag naar nederlaag leidt”. Volgens hem kon Mitsotakis maar beter “teruglopen uit Madrid”.

Turkije

Deze week liet Turkije voorafgaand aan de NAVO-top in Madrid de twee Scandinavische landen Finland en Zweden op wereldpodium een overeenkomst tekenen zodat zij geen onderdak meer gaan bieden aan gezochte terroristen en terreurgroepen niet meer gaan steunen. De twee landen gingen daarmee akkoord, wat zich vertaalt in een diplomatieke zege voor Turkije.

Mochten Finland en Zweden de gemaakte afspraken niet nakomen, kunnen ze alsnog fluiten naar hun NAVO-lidmaatschap. Zweden heeft inmiddels de eerste 3 van de 73 gezochte terroristen uitgeleverd aan Turkije. (LEES meer)

Terug naar Griekenland

Op een vraag over wanneer Tsipras schat dat er verkiezingen zullen worden gehouden, antwoordde hij dat “het duidelijk is dat de heer Mitsotakis verkiezingen voor september plant” en riep hij de premier op om de datum bekend te maken.

Hij voegde eraan toe dat Griekenland een progressieve regering nodig heeft “maar dit vereist dat Syriza op de eerste plaats komt bij verkiezingen”. “We willen als eerste binnenkomen met een ruime overwinning.”

Echter, “het belangrijkste is om gelijkheid in de media-aandacht te hebben”. Tsipras bekritiseerde dat de twee partijen niet evenveel tijd krijgen voor hun campagnes. “Syriza heeft een dekking van 15 procent, terwijl New Democracy 75 procent krijgt. Is dit democratie?”

Tot slot zei Tsipras dat de conservatieve regering van Mitsotakis zich bezighoudt met dubbele winstbejag tegen de samenleving, door buitensporige winstbejag door energiebedrijven niet te beheersen en door buitensporige belastingen in te voeren.

“De inkomsten van de staat zijn met 3,8 miljard euro gestegen vanwege hogere belastingen”, zei hij, en dan komt Mitsotakis binnen om pre-electorale bonussen te verstrekken.”

Hoewel zijn partij de aanschaf van de Belharra-fregatten en de upgrade van F-16’s steunde, zei hij dat men ook moet kijken naar de financiële mogelijkheden van het land voor deze aankopen.

Deskundigen waarschuwen dat het failliete Griekenland zijn soevereiniteit is verloren en meer dient als proxystaat van de VS, dat daar steeds meer luchtmachtbases opent.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-07-2022

Jul 02, 2022
Loading posts...