<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 02, 2022

Turkije: Geen NAVO voor Finland en Zweden bij niet nakomen beloftes

Mochten Finland en Zweden de gemaakte afspraken tijdens de NAVO-top deze week in Madrid niet nakomen, kunnen ze alsnog fluiten naar hun NAVO-lidmaatschap.

Dat benadrukte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan na de top.

Finland en Zweden moeten stoppen met het onderdak verlenen aan gezochte terroristen en die uitleveren. Ook moeten terreurgroepen zoals de YPG en PYD, beiden de Syrische takken en schuilnamen van de PKK, niet meer gesteund worden en moet terreurpropaganda tegen Turkije in die landen ook tegengehouden worden.

“Mochten wij hoe dan ook merken dat wij aan het lijntje worden gehouden of men een hypocriete houding aanneemt, is zeker dat wij teruggaan naar onze eerdere houding [blokkade van hun lidmaatschap]”, sprak Erdoğan tijdens de diplomaceremonie van nieuw afgestudeerde militairen.

De Turkse leider liet de wereld ook weten dat Europa, Finland en Zweden de namen van de door hen gesteunde terreurgroepen YPG en PYD (beiden de Syrische PKK) en FETO niet wilden opnemen in de ondertekende samenwerkingsovereenkomst van afgelopen woensdag. “We hebben iedereen duidelijk gemaakt dat dit onze rode lijn is en anders Turkije geen NAVO-toestemming zou geven aan Finland en Zweden”, zei hij vrijdag na het gebed in Istanbul. “Dat voor het eerst ooit de YPG, PYD en FETO in een NAVO-overeenkomst zijn opgenomen, duidt al het diplomatieke succes van Turkije aan. Turkije strijdt al 40 jaar tegen deze terreurgroepen met als gevolg 40.000 martelaren.”

De samenwerkingsovereenkomst hoort bij de uitnodigingsprocedure. Het Turkse parlement beslist later, verwacht wordt in oktober, of de twee Scandinavische landen bij de NAVO mogen.

Eerste uitleveringen

De Turkse president liet ook weten dat Zweden is begonnen met het uitleveren van de eerste gezochte terroristen. “Zweden moet 73 terroristen uitleveren. De eerste 3 of 4 zijn uitgeleverd, nog ruim onvoldoende. Onze ministeries en inlichtingendienst volgen alles.”

Media

De diplomatieke zet van Turkije is bestempeld als een groot succes, aldus Europese en Britse media. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-07-2022

Jul 02, 2022
Loading posts...