<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 27, 2020

Griekse priester: ‘Zonder de Turken was Ayasofya allang verdwenen’

De wereldberoemde Ayasofya, ook bekend als Hagia Sophia, zou zonder de bescherming van de Turken nooit hebben bestaan.

Dat zei de Griekse priester Evangelos Papanikolaou.

“Hagia Sophia was zonder de bescherming van de Turken al ingestort”, zei de priester maandag na een gebedsdienst in de Analipseos-kerk in Rafina, nabij de hoofdstad Athene. “Wie zou een groot gebouw als de Hagia Sophia beschermen? Dat waren de Turken.”

De Turken sloten geen kerken, maar in Griekenland gingen veel kloosters en kerken dicht op last van Otto I, benadrukte Papanikolaou. Otto I was een katholieke Beierse prins die in 1832 tot koning van Griekenland werd uitgeroepen. Hij weigerde het orthodoxe geloof te belijden en werd als een ketter gezien door de Griekse bevolking.

Liever de Turken

De beroemde uitdrukking “Ik zie liever een Turkse tulband midden in de stad (Constantinopel) dan de Latijnse mijter (muts met banden)” weerspiegelt het lijden van orthodoxe christenen in de handen van katholieken na het Groot Schisma van het christendom op 16 juli 1054.

Tijdens de heerschappij van de Turken in de regio beleefden niet-moslims hun religie in volle vrijheid, zei de priester. “Daarom zeiden mensen dat ze liever een Turkse tulband zagen dan een Latijnse mijter. Ik zie ze beide liever niet, maar als ik er een moet kiezen gaat mijn voorkeur uit naar de Turken.”

Papanikolaou zei dat veel toeristen de Hagia Sophia, toen het nog een museum was, bezochten met ongepaste kleding, maar nu men met bedekte kleding naar binnen gaat. “Dat is toch meer respectvol? Wellicht moeten we [de heropening als moskee] niet als een vloek zien, maar als een verbetering”, aldus de Griekse priester.

Ayasofya-i Kebir Moskee

Het eerste vrijdaggebed in de heropende Ayasofya-i Kebir is bijgewoond door 350.000 moslims. (LEES meer + FOTO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 27-07-2020

Jul 27, 2020
Loading posts...