<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 24, 2021

Historisch bezoek VAE aan Ankara, nieuwe miljarden dollars voor Turkije

De kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, heeft woensdag een staatsbezoek gebracht aan Turkije. Het bezoek van de kroonprins is zijn eerste officiële bezoek aan Turkije sinds 2012 en de eerste ontmoeting op topniveau tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Turkije in de afgelopen jaren.

Voor de kroonprins is een officiële welkomstceremonie gehouden op het presidentiële complex in Ankara. Beide landen hebben tien nieuwe overeenkomsten getekend. Ook regionale en internationale ontwikkelingen kwamen aan de orde, aldus een verklaring. De VAE heeft zo’n tien miljard dollar vrijgemaakt voor investeringen in Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan hield eerder dit jaar op 31 augustus een telefoongesprek met de kroonprins, waarin ze bilaterale betrekkingen en regionale kwesties bespraken.

Nieuw tijdperk

Turkije en de VAE gaan een nieuw tijdperk van betrekkingen in, reageerde de Emirati-minister van Industrie en geavanceerde technologie. In een gesprek met de Turkse staatsomroep TRT zei Sultan Ahmed al-Jaber dat het bezoek van Abu Dhabi’s kroonprins aan Turkije, dat komt op uitnodiging van de Turkse president, in veel opzichten van groot belang is.

“Dit bezoek komt op een moment dat de VAE en Turkije samenwerken aan een visie van een meer vreedzame, stabiele en welvarende toekomst voor de regio. De focus van deze samenwerking is tolerantie, wederzijds voordeel, gemeenschappelijke belangen en natuurlijk het bouwen van bruggen”, zei al-Jaber.

Het belangrijkste doel van het bezoek, zei hij, is om het creëren van economische waarde te ondersteunen door handels- en zakelijke partnerschappen te bevorderen en door succesvolle duurzame investeringen veilig te stellen.

“De VAE en Turkije hebben de twee meest dynamische economieën en samenlevingen in de regio. We hebben allebei verschillende culturen, we zijn allebei gefocust op het economische pad en we geloven dat het economische proces de sleutel is tot een duurzame toekomst”, benadrukte de minister uit VAE.

Hij onderstreepte ook dat de betrekkingen tussen Turkije en de VAE niet nieuw zijn en dat de twee landen al vele jaren sociaal, economisch en cultureel samenwerken.

“Het bezoek van sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan markeert echt een nieuw tijdperk waarin deze relatie naar een nieuw niveau wordt getild. Beide landen hebben een zeer sterke gemeenschappelijke basis. Dat kunnen en moeten we ontwikkelen.”

Al-Jaber legde uit dat ze het partnerschap tussen Turkije en de VAE uitgebreid hebben besproken en deze samenwerking zal worden gebouwd op de bestaande grond tussen de twee landen. De economische, handels- en sociale banden in meerdere sectoren zullen worden ontwikkeld.

“Natuurlijk omvat dit energie, gezondheid, voedsel, landbouw, logistiek, havens, transport, industrie, productie, infrastructuur, financiën en kapitaalmarkten, technologie, toerisme, cultuur en meer”, lichtte hij toe. De samenwerking “heeft ook betrekking op mondiale kwesties zoals klimaatverandering, energie, voedsel- en waterzekerheid.”

Al-Jaber wees erop dat de VAE de grootste regionale handelspartner van Turkije is en liet weten dat de export van de VAE naar Turkije tussen 2019 en 2020 met meer dan 110 procent is gestegen. De totale handel steeg met 21 procent. De VAE heeft de afgelopen vijf jaar voornamelijk geïnvesteerd in de transport-, hernieuwbare energie- en toerismesectoren van Turkije.

Turkse investeringen in de VAE waren ook gericht op de bouw, auto-onderdelen en hernieuwbare energie, zei hij. “Nu kijken we uit naar de volgende fase en zoeken we naar verdere samenwerking en investeringen. Ik kijk ernaar uit om deze partnerschappen uit te breiden over een groot aantal gebieden en industrieën.”

‘Turkije is een geweldige natuurlijke partner’

Onder verwijzing naar een wederzijdse visie op gemeenschappelijk belang, algemene inzet en vrede, stabiliteit en echte welvaart, zei al-Jaber: “uit onze gesprekken met onze verschillende Turkse tegenhangers en partners hebben we een zeer vergelijkbaar perspectief en het is duidelijk geworden dat we strategisch het eens zijn over een aantal belangrijke onderwerpen.”

Hij verklaarde dat de “kunst van het partnerschap” in hun DNA zit en benadrukte dat dit de sleutel is tot hun succes in de afgelopen jaren.

Bij het vieren van het 50-jarig jubileum van de VAE benadrukte de minister dat het bouwen van partnerschappen en bruggen de komende 50 jaar centraal zal blijven staan ​​in hun ontwikkelingsplannen.

De VAE richt zich op het prioriteren van duurzame economische groei en welvaart samen met regionale en mondiale partners. “Dit betekent het aangaan van sterkere economische, commerciële en culturele banden met landen over de hele wereld, zoals Turkije. Turkije is een geweldige natuurlijke partner voor ons als naaste regionale buur.”

De minister uit VAE nodigde het Turkse volk uit naar de VAE en raadde ook aan om Expo 2020 te bezoeken die momenteel in Dubai wordt gehouden om te zien hoe 192 landen, waaronder Turkije, zijn samengekomen om “hun geest te verbinden en de toekomst te creëren”.

Economische onafhankelijkheidsoorlog

Een dag voor het staatsbezoek en nieuwe investeringen werd de Turkse economie hard aangevallen en negatief gemanipuleerd. De lira verloor tien procent in waarde en het land liet weten de harde, maar ook pijnlijke, strijd tegen de rentebende, ook wel de ‘bloedzuigers van deze wereld’ genoemd, op de lange termijn te zullen gaan winnen. Het land verlaagde de rente van 19 naar 15 procent en spreekt van een economische onafhankelijkheidsoorlog. (LEES meer + VIDEO’S)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-11-2021

Nov 24, 2021
Loading posts...