<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Nov 23, 2021

Lira kort in vrije val, Turkije spreekt van economische oorlog

De renteverlaging van Turkije, van 19 naar 15 procent, heeft zoals verwacht de nodige pijnlijke consequenties met zich meegebracht. De lira viel dinsdag flink in waarde tegenover buitenlandse valuta, meer dan verwacht. “Turkije zal niet zwichten”, reageren leiders.

De wisselkoersschommelingen zijn ongekend en berusten niet op economische gronden, laten deskundigen, academici en economen weten. De Turkse centrale bank reageerde dinsdagavond ook soortgelijk: “De schommelingen zijn volledig verstoken van economische fundamenten.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei maandag dat Turkije een pijnlijke economische onafhankelijkheidsoorlog uitvecht en op de lange termijn de grote winnaar zal zijn. Ook benadrukte hij “te blijven zullen strijden tegen de leugens van [oppositiepartij] CHP”.

Overigens is algemeen bekend dat de CHP alles uit de kast haalt om buitenlandse investeringen te weren uit Turkije, investeerders bedreigt en, gebruikmakend van de huidige economische situatie, krijst om vervroegde verkiezingen. “Wat jullie ook doen, die vervroegde verkiezingen zullen er nooit komen. De verkiezingen vinden plaats in juni 2023 en dan wacht ons allen een recordresultaat”, reageerde de Turkse president daarop. De Amerikaanse president Joe Biden zei eerder de Turkse oppositie in te zetten om Erdoğan omver te werpen (LEES meer). Zijn voorganger Donald Trump dreigde Turkije economisch te vernietigen.

“Zoals u ook opmerkt, zijn geen van de ontwikkelingen in de laatste acht jaar van ons land gebaseerd op politieke, sociale en economische gebeurtenissen die in hun natuurlijke loop zijn ontstaan. Achter hen allemaal zit een scenario, een complot, een valstrik, een vuil spel”, benadrukte Erdoğan.

“Het feit dat degenen die dit proces hebben geleid er tot op de dag van vandaag niet in zijn geslaagd, dankzij de hulp van Allah en de vooruitziende blik van onze natie, betekent niet dat ze het hebben opgegeven. Terwijl Turkije aandringt op het handhaven en bevorderen van zijn standpunt, nemen de schaal en de gevolgen van de aanvallen toe. Als een natie die de prijs heeft betaald om deze landen duizend jaar als hun thuisland te maken en te beschermen, hebben we niet en zullen we niet aarzelen om de offers te brengen die nodig zijn voor deze strijd. Laat onze natie er zeker van zijn dat wanneer we deze strijd met succes voltooien, we in een gloednieuwe en heldere periode zijn gestapt voor onszelf en onze kinderen.”

Dollar als wapen

Meerdere journalisten reageren ook dat de dollar als een wapen wordt ingezet tegen Turkije. De rentebende probeert Turkije te doen zwichten, maar zal weer van een koude kermis thuiskomen, reageren ze. De Turken en Turkse bedrijven hebben gezamenlijk zo’n 235 miljard aan buitenlandse valuta, maar “puur de indruk dat er een schaarste zou zijn aan dollars en euro’s, laat de lira [kunstmatig] in waarde dalen”. Overigens is er geen sprake van (natuur)rampen, grote tekorten en zijn geen grote geldwisselingen bekend waardoor de lira in waarde zou kunnen dalen, klinkt het algemeen, opnieuw verwijzend dat de abnormale en ongekende wisselkoersschommelingen geen economische basissen hebben, terwijl het goed gaat met de Turkse macro-economie, productie en export. De rente in Turkije is verder verlaagd zodat de Turkse economie verder kan groeien en het land meer kan produceren. “Wil men dat 1 dollar weer 2 lira wordt, is dat mogelijk als Turkije alles opgeeft, op de knieën gaat, afhankelijk wordt en alle orders opvolgt”, zeggen analisten.

Erdoğan laat vaker weten het op te zullen nemen tegen het meedogenloze en oneerlijke rentesysteem en wil zijn land uit de klauwen van de dollar en rente redden. Erdoğan beklemtoonde in 2018 nogmaals dat Turkije het huidige wereldsysteem waar de VS andere landen chanteert, economische oorlogen start en uitbuit niet accepteert. Hij adviseerde Europese landen ook een dergelijke houding te nemen tegen de dollar, “meer een wapen dan een munteenheid”. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 23-11-2021

Nov 23, 2021
Loading posts...