<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 06, 2018

Joden blij met leven in Turkije: ‘Joden leefden vreedzaam tijdens Ottomaanse periode’

Mensen van minderheidsgemeenschappen in Turkije worden net zo respectvol behandeld als elke andere Turkse burger.

Dat zei Moris Levi, hoofdvertegenwoordiger van alle religieuze minderheden in Turkije, in een interview.

“Wij behoren tot dit land. Onze jongeren kunnen naar het buitenland gaan voor een carrière of opleiding. Waar ze ook gaan, ze voelen zich daar Turks”, vertelde Levi, die 167 religieuze minderheidsgroepen in Turkije vertegenwoordigt.

“Natuurlijk hebben de landen waar we wonen culturele diversiteit. De Joden leefden vreedzaam tijdens de Ottomaanse periode”, zei hij, eraan herinnerend dat er speciale regels waren die de minderheden beschermden tijdens die periode.

Ivo Molinas, redacteur van het Joodse weekblad Shalom in Turkije, merkte op dat zijn voorouders 1400 jaar geleden naar Istanbul kwamen en zei dat hij nooit problemen heeft ondervonden tijdens het beoefenen van hun religie in Turkije. Hij herinnerde ook aan de religieuze vrijheid tijdens de Ottomaanse periode. “De Ottomanen vingen de Joden op die uit Spanje waren weggestuurd.”

Medialeugens

De uitingen komen kort na medialeugens van afgelopen week dat religieuze minderheden in Turkije zouden worden onderdrukt. Vertegenwoordigers van minderheidsgemeenschappen ontkenden dinsdag beschuldigingen dat ze in Turkije slachtoffer waren.

In een gezamenlijke verklaring zeiden vertegenwoordigers van de Turkse minderheidsgroep – inclusief aanhangers van de Grieks-orthodoxe en Armeense kerken – dat mensen van verschillende religies “in volle vrijheid in Turkije leven”.

“Wij als religieuze vertegenwoordigers en stichtingsbestuurders van samenlevingen van verschillende religies en overtuigingen, die al eeuwenlang in dit land zijn gevestigd, zijn vrij om onze overtuigingen en praktijken te volgen in Turkije”, luidde de verklaring.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei vorige week woensdag ook dat Turkije geen problemen heeft met religieuze minderheden in zijn land. Dat antwoord gaf hij na zijn opmerking dat christelijke zionisten, evangelisten, achter Amerikaanse bedreigingen tegen Turkije zitten. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 06-08-2018

Aug 06, 2018
Loading posts...