<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Sep 02, 2021

Kaag bedankt Turkije voor evacuaties uit Afghanistan

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) heeft Turkije bedankt voor de hulp bij de evacuaties uit Afghanistan. Dat deed ze in Ankara, waar ze donderdag op werkbezoek was.

Kaag sprak namens Nederland haar Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu over de ontwikkelingen in Afghanistan. Turkije heeft samen met diens stevige bondgenoten Qatar en Pakistan een sleutelrol in Afghanistan. De drie landen spelen een belangrijke rol in de inspanningen om de luchthaven in de Afghaanse hoofdstad Kabul weer veilig te heropenen. Eerder zorgden ook Turkse militairen voor de veiligheid, waar evacuerende landen ook van hebben geprofiteerd.

De Turkse minister liet naar aanleiding van een Nederlandse persvraag weten dat Turkije niet het vluchtelingenkamp van Europa is. Ook zal dat niet veranderen wanneer de Europese Unie Turkije daartoe financiële steun aanbiedt. “De gedachte ‘hier heb je het geld, hou de Afghanen in je land’ is geen samenwerking te noemen”, zei Çavuşoğlu in de richting van Kaag. “Turkije heeft zich aan alle afspraken gehouden inzake de vluchtelingendeal.”

Ook benadrukte de Turkse minister vooraf dat Turkije geen Afghanen zal opvangen voor Nederland. “Wel mogen ze een tussenlanding maken voor bijvoorbeeld een tankstop om daarna weer verder te vliegen.”

Afghaanse kijk op Turkije

De Turken hebben een goede indruk achtergelaten bij de Afghaanse bevolking, mede omdat Turkije in twintig jaar meer dan honderd scholen en ziekenhuizen heeft gebouwd in dat land en daar een groot aantal steunprojecten heeft uitgevoerd. (LEES meer + FOTO’S)

De huidige regering van Afghanistan vroeg Turkije ook om de luchthaven operationeel te krijgen.

Zelf evacueerde Turkije alle burgers en militairen in minder dan 48 uur uit Afghanistan. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-09-2021

Sep 02, 2021
Loading posts...