<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 29, 2021

Landen feliciteren Turkije met verjaardag

In Turkije is vrijdag de 98e verjaardag van de oprichting van de republiek grootschalig gevierd. De dag begon traditioneel met het bezoek van alle leiders en staatsfunctionarissen aan Anıtkabir, het mausoleum van oprichter Mustafa Kemal Atatürk, in de hoofdstad Ankara.

President Recep Tayyip Erdoğan zei in zijn toespraak dat Turkije vastberaden is om de doelen van 2023 te bereiken. Dan viert de republiek het honderdjarige bestaan.

“Als leden van een heroïsche natie met een glorieus verleden vol overwinningen, zijn we vastbesloten de doelen voor 2023 te bereiken”, schreef Erdoğan in het Anıtkabir-herdenkingsboek.

In heel Turkije zijn verschillende evenementen gehouden. In Istanbul opende Erdoğan het Atatürk Cultureel Centrum (AKM). De bouw van AKM ondervond enorme tegenwerking, met name uit de hoek die zich ‘Atatürkaanhangers’ noemt. Ook produceerden zij een enorme desinformatiecampagne met vele leugens ter zwartmaking van Erdoğan. “Schaam jullie”, was een van de hoofdboodschappen van Erdoğan vrijdag tijdens de opening.

De Turkse president kreeg in Ankara veel gasten op bezoek op het presidentiële complex. Tien landen waren dit jaar niet welkom, waaronder Nederland, vanwege bemoeienis met de Turkse rechtsgang. Ze vroegen om vrijlating van een van origine Grieks-Franse persoon die achter vele protesten (waaronder Gezi met 150 miljard euro aan economische schade) en de couppoging in 2016 zit en het land zou willen verdelen. Hij wordt ook de ‘Soros van Turkije’ genoemd. (LEES meer)

Ter gelegenheid van de Dag van de Republiek verklaarde de Turkse vicepresident Fuat Oktay vrijdag dat het land zijn onafhankelijkheid vandaag beschermt zoals het in het verleden deed, en dat het land resoluut op weg is naar een machtig Turkije.

Felicitatieberichten

Ministers van Buitenlandse Zaken, diplomaten en internationale organisaties feliciteerden Turkije met de Dag van de Republiek.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Turkse Republiek Noord-Cyprus markeerde de dag op Twitter en deelde een foto.

Jeyhun Bayramov, de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken, deelde een bericht op Twitter waarin hij Turkije feliciteerde met diens verjaardag. “We gedenken met diep respect al onze martelaren die stierven in de strijd voor onafhankelijkheid”, schreef hij.

Ter gelegenheid van de dag wenste de Hongaarse ambassadeur in Turkije Viktor Matis: “Moge de Turks-Hongaarse vriendschap altijd voortduren!”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken feliciteerde ook het Turkse volk. Hij noemde Turkije “een belangrijke NAVO-bondgenoot en partner van de VS” en benadrukte dat de langdurige banden tussen de twee landen gebaseerd zijn op sterke samenwerking op het gebied van handel, diplomatie en veiligheid. “We sturen je de beste wensen terwijl je deze speciale gelegenheid viert en kijken ernaar uit om onze samenwerking in de komende jaren uit te breiden”, staat in zijn schriftelijke verklaring.

Ter gelegenheid van de Dag van de Republiek berichtte de Spaanse ambassade in Turkije dat de twee landen blijven samenwerken om de banden te versterken en het leven van de burgers van Turkije en Spanje te verbeteren.

De Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics feliciteerde “onze Turkse bondgenoten en mijn goede vriend en collega Mevlüt Çavuşoğlu die de Dag van de Republiek viert”.

“Vandaag markeert de 98e verjaardag van de #Republieksdag van onze strategische partner. Ik wil mijn hartelijke felicitaties overbrengen en van harte succes en welvaart wensen aan de vriendelijke bevolking van Turkije”, zei de Georgische minister van Buitenlandse Zaken David Zalkaliani op Twitter.

De Noorse ambassadeur in Turkije Erling Skjonsberg feliciteerde Turkije ook op Twitter. De Qatarese emir Tamim bin Hamad al-Thani stuurde zijn felicitatiebericht naar de Turkse president.

Ook plaatste de NAVO een twitterbericht met daarin een foto van een Turkse soldaat: “Retweet om samen met ons onze Bondgenoot #Turkije te vieren op Dag van de Republiek.”

De Nederlandse ambassadrice Marjanne de Kwaasteniet had op Twitter, die ze overigens wel gebruikte voor de omstreden Kavala-verklaring, geen boodschap aan Turkije en het Turkse volk. Ze plaatste alleen een foto van haar bezoek aan het mausoleum “als eerbetoon aan Atatürk”.

AKM

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 29-10-2021

Oct 29, 2021
Loading posts...