<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 02, 2018

Leger VS reageert op toekomst levering nieuwe JSF’s aan Turkije

De Verenigde Staten zullen in 2019 nog twee F-35 straaljagers leveren aan Turkije, liet het militaire hoofd van het straaljagersprogramma maandag weten.

De nieuwste gevechtsvliegtuigen, ook bekend als de JSF, zullen ergens in maart 2019 worden overhandigd aan Turkije, zei vlagofficier Mat Winter tegen journalisten in Arlington, Virginia.

Ankara is van plan in de komende jaren honderd F-35-straaljagers aan te schaffen. Winter zei dat hij geen “indicatie van een verandering” ziet in de levering van de honderd vliegtuigen van Turkije.

“Het Pentagon heeft daarover nog geen rapport ingediend bij het Congres”, zei de Amerikaanse viceadmiraal, verwijzend naar een amendement op de National Defense Authorization Act dat de verkoop van F-35 aan Turkije verbiedt totdat het Pentagon een rapport uitbrengt over Turks-Amerikaanse betrekkingen.

De F-35, een gevechtsvliegtuig gebouwd door Lockheed Martin, wordt beschouwd als een van de duurste producten van de Amerikaanse militaire uitrusting. Het toestel heeft een gemiddelde kostprijs van ongeveer 100 miljoen dollar.

Turkije nam eind juni zijn eerste twee F-35 straaljagers in ontvangst tijdens een ceremonie in Fort Worth, Texas. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije is sinds 1999 onderdeel van het JSF-programma. De Turkse defensie-industrie speelt in een actieve rol in de productie, waaronder Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney en Turkish Aerospace Industries, die onderdelen maken voor de eerste JSF’s.

Boycot

Achter de beoogde Amerikaanse JSF-boycot tegen Turkije zit de Israël-lobby, bijgestaan door de Griekse, zo stelt de prominente hoogleraar internationale betrekkingen en spreker Mesut Hakkı Caşın. Een dergelijk verbod heeft volgens hem consequenties voor de hele wereld. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – WASHINGTON | Gepubliceerd: 02-10-2018

Oct 02, 2018
Loading posts...