<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 23, 2020

Macron belt Turkije en spreekt respect uit

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een telefoongesprek met zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdoğan gezegd dat hij openstaat voor dialoog en waarde hecht aan een solide relatie tussen de Europese Unie en Turkije.

De twee spraken elkaar meer dan een uur over de oostelijke Middellandse Zeegebied, Libië en Syrië, verklaarde het Élysée paleis dinsdag. Macron wil graag dat de spanningen in de regio worden verlaagd.

Turkije verklaarde eerder ook open te staan voor dialoog mits Griekenland stopt met zijn maximalistisch beleid in de regio.

De Grieken maakten steeds beroep op de onrechtmatige kaart van Sevilla waarin Griekenland zijn zeegrenzen flink uitbreidt en de Turkse belangen teniet worden gedaan en Turkije opgesloten wordt. Deze week verklaarden de Verenigde Staten dat die kaart geen juridische betekenis heeft.

Ankara bood Athene ook aan om de energiebronnen eerlijk te verdelen tussen de twee delen van Cyprus, maar Griekenland gaf daar geen gehoor aan en sloot een onrechtmatige deal met een ander land.

VN

Macron sprak dinsdag ook de Verenigde Naties toe en zei dat zij als Frankrijk “Turkije respecteren en gereed zijn voor dialoog”.

Macron

Twee weken geleden zorgden de uitspraken van Macron voor veel commotie. Hij zei dat de “EU hard moet optreden tegen Turkije” en het land “beter verdient dan [een leider als] Erdoğan”. Turkije sloeg hard terug. (LEES meer)

Ruzie

Een uitleg in vijf vragen over de ruzie tussen Turkije en Griekenland is te lezen in dit artikel: (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-09-2020

Sep 23, 2020
Loading posts...