<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jan 15, 2021

Macron zoekt vrede met Erdoğan

De Franse president Emmanuel Macron heeft een brief geschreven aan zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdoğan. Daarin vroeg hij, in zijn eigen handscrift, om herstel van de banden met Turkije. Voor zijn land, maar ook voor Europa.

Dat liet de Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu vrijdag op de terugweg uit Pakistan in het vliegtuig aan meereizende journalisten weten.

De Turkse president antwoordde positief waarna de Fransen reageerden de gesprekken op vier vlakken te willen starten, legde Çavuşoğlu uit. Mogelijk vinden binnenkort een video- en telefoongesprek tussen de twee plaats.

Çavuşoğlu sprak ook de Franse buitenlandminister Le Drian “om te werken aan een routekaart”.

De betrekkingen tussen Turkije en Frankrijk raakten in oktober vorig jaar beschadigd na Franse aanvallen op de Islam. Macron zei dat de Islam “in een crisis verkeert” en steunde samen met zijn ministerploeg spotprenten over de heilige profeet Mohammed. Ook liet hij die projecteren op staatsgebouwen.

“Onze betrekkingen met Frankrijk raakten beschadigd nadat zij onze profeet en Koran aanvielen, spotprenten lieten projecten en dit allemaal onder het mom van vrije meningsuiting deden”, benadrukte de Turkse minister. “Daar hebben wij de nodige reactie op gegeven.”

Çavuşoğlu vindt de Franse hypocrisie niet kunnen, verklaarde hij destijds ook. “Ze hebben [kort na alle commotie] een cartoon over hun onderwijsminister verboden (LEES meer). Maar als het gaat om onze waarde [aanvallen], valt dat volgens hun onder vrijheid van meningsuiting”, zei hij ook deze keer.

Imams

Over de Franse plannen om geen imams meer uit Turkije te accepteren zei Çavuşoğlu: “We hebben Frankrijk eerder om een imamschool in Straatsburg verzocht om daar imams op te leiden. Turkije onderwijst de echte Islam. Samenwerking met Turkije is in ieders belang en voordeel.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC – AA | Gepubliceerd: 15-01-2021

Jan 15, 2021
Loading posts...