<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Aug 24, 2021

Man stak Turkse bossen in brand voor 100 euro

Het OM in Turkije en de veiligheidsdiensten van het land onderzoeken op volle toeren welke bolwerken en groepen achter de recente bosbranden zitten. Binnen twee weken ontstonden grotendeels tegelijk 290 bosbranden in voornamelijk het zuiden en zuidwesten van Turkije.

Over de bosbranden in Manavgat, een van de zwaarst getroffen gebieden, is sinds afgelopen weekend meer bekend, melden meerdere media in Turkije op basis van de Turkse krant Hürriyet.

Een 40-jarige vrouw, Özlem T., heeft de Turkse gendarmerie een geluidsfragment overhandigd waarin Ali Y. (40) tijdens een telefoongesprek zegt dat hij enkele bossen met benzine besprenkelde en in brand stak. Hij zou het in opdracht en voor 1.000 lira (omgerekend 100 euro) doen, is te horen op het geluidsfragment, wat ook deze week op de Turkse televisie te horen was.

“Als je betrapt wordt, zeg dan dat je dronken en verslaafd bent en herinner je niets”, zou de opdrachtgever gezegd hebben. Ook was de persoon die Ali het geld zou overhandigen, iemand anders dan de opdrachtgever. “Ik kreeg zelfs 250 lira extra”, zegt de dader in het telefoongesprek. “Ik weet wie mij het geld gaf, maar niet diegene die de opdracht gaf. Ik weet ook niet waarom ze mij om die bosbrand vroegen.”

De vrouw, de vriendin van de brandstichter, verklaarde dat ze via een applicatie haar eigen telefoongesprekken opneemt en deze later verwijderd. “Behalve dit gesprek niet. Ali zei dat hij de bosbrand in Güçlüköy’s Manhayıt heeft veroorzaakt. Ik zal volop meewerken om alle daders te vinden.”

Özlem zei ook dat ze op 1 augustus met Ali in Güneykaya was. Ook was zijn hand in het verband. “Op dat moment stonden de bossen rondom het dorp en op de bergen in brand. Er vlogen blusvliegtuigen over ons heen. Toen ik Ali vroeg wat hier allemaal gebeurde, zei hij: ‘Ze gaan er voor boeten. Ik heb alles in brand gestoken’.”

Ali Y. werd direct aangehouden door de Turkse politie. Hij liet weten die dag “dronken te zijn” en daarom zei “een bosbrand te hebben aangestoken”. “Ik was niet bij mezelf en zei misschien dat ik Güneykaya zou laten branden. Maar ik kan mij geen gesprek met Özlem herinneren. Ik dacht indruk te maken op haar. Misschien had ik het over het geld omdat ik dat nodig had. Ik ben al 15 tot 16 jaar drugsverslaafde en accepteer deze beschuldigingen niet.”

Ook zei Ali zich op die dag op een andere locatie te bevinden. Maar op basis van zijn gsm-signalen en ooggetuigen blijkt dat Ali zich wel in de regio van de bosbranden bevond, is gemeld.

De Turkse veiligheidsdiensten hebben eerder deze maand meerdere brandstichters gearresteerd. (LEES meer)

Een jongerentak van de terreurgroep PKK genaamd ‘de kinderen van het vuur’ heeft de branden opgeëist, is ook eerder gemeld. Ook was eerder daarmee gedreigd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 24-08-2021

Aug 24, 2021
Loading posts...