<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Mar 06, 2017

Minister: Nederland vraagt hulp aan Turkije

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu heeft maandag laten weten dat Nederland hulp vraagt aan Turkije als het gaat om de extreemrechtse PVV-leider Geert Wilders.

“Nederland is gevangen genomen door de racistische partijleider Wilders”, zei Çavuşoğlu in Antalya. “Jullie hebben deze partij groot laten worden en vragen nu om onze hulp omdat jullie bang zijn.”

De Turkse minister vertelde dat Nederland aan hem vroeg na de verkiezingen te komen. “Nu vragen jullie ons: kom alstublieft na de verkiezingen, want anders zal Wilders meer stemmen krijgen. Dacht je dat dit mijn zorg was? Had je dit als een man eerst tegen mij gezegd, zou ik je ook hierin helpen. Maar je [Mark Rutte] stond eerst voor de media [camera’s] en riep: nee hij mag niet komen”, zei Çavuşoğlu.

De Turkse minister vroeg de Nederlandse bewindslieden ook waarom ze in zo’n situatie zijn beland. “Wees eerlijk. Je gaat aan mij vertellen dat je vreest voor iets en dat je om hulp vraagt, ik ga je helpen. Maar vraag je je ook eens af hoe je in zo’n situatie bent beland. Jullie hebben racistische partijen hun gang laten gaan. Nu gedragen jullie je als hun. Waar gaat het heen met Europa? Waar blijft de democratie, mensenrechten en vrijheden? Helaas gaat Europa richting de afgrond. We waarschuwen jullie al tien jaar.”

Çavuşoğlu vertelde ook wat Nederland [en Europese landen] moest doen: “Was niet zo zwak gebleven tegen racisten. Had de mensenrechten en democratie sterk verdedigd. Nu doen jullie ook mee aan hun populisme. Wees nu sterk, zodat Europa niet in elkaar zakt. Anders gaan we richting de Europa van voor de Tweede Wereldoorlog.”

Turkije geeft ook aan dat de blokkades op bijeenkomsten niet uit vrije wil van de desbetreffende landen worden genomen. “Men zet hotels en zalen onder druk. Men stuurt de politie naar zaaleigenaren. Dit is een systematische onderdrukking. De diepe staat is actief bezig. Dit is onacceptabel. Wij zullen ook de nodige maatregelen nemen en vrezen niemand”, aldus Çavuşoğlu.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTALYA | Gepubliceerd: 06-03-2017

Mar 06, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...