<< Terug naar home | Economie

Posted by Ak Ajans Nederland
Dec 09, 2016

Mooi gebaar: Syriërs wisselen hun dollars in voor Turkije

Niet alleen wisselen Turken hun dollars in voor de Turkse lira na oproep van de Turkse president Erdoğan, maar ook Syrische vluchtelingen. Daarmee willen de Syriërs laten zien dat ze Turkije steunen.

Syrische ondernemers in Gaziantep hebben samen ruim een miljoen dollar omgewisseld naar lira’s.

De Syrische ondernemersvereniging SIAD meldt voortaan de dollars die ze met export verdienen, om te ruilen naar Turkse lira. “Turkije blijft tot op de dag van vandaag Syrië steunen. Wij willen laten zien dat we naast onze Turkse broeders staan. Vandaar dat we ook meedoen met de campagne en gehoor geven aan de oproep van president Erdoğan”, zegt voorzitter Khaled Babli.

“De houding, intentie en broederschap van de Syriërs is belangrijker dan het bedrag”, reageert de burgemeester van Gaziantep, Fatma Şahin. “We danken hun voor de steun tijdens deze economische coup.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – GAZIANTEP | Gepubliceerd: 09-12-2016

Dec 09, 2016
 • Hakan Orbay

  europa is kapot.

 • Deli Balta

  Compliment! 😀👏👍🏻

 • Deli Balta

  Het echte leven is in Turkije. Europa is een zeepbel, knapt bijna…ik ben gelukkig al vertrokken

 • Hakan Orbay

  Paralari topladin demek.

 • Ozturk

  Men kan zich afvragen:
  Als deze president nu echt zo’n verwerpelijke man is hoe kan het dan toch zijn dat ook zoveel mensen die niet eens op hem kunnen stemmen uit allerlei verschillende landen toch sympathie op kunnen brengen voor deze Turkse president?
  Zou er ooit nog een moment komen dat westerlingen zich deze vraag objectief af gaan vragen om zich vervolgens af te vragen of Erdoğan misschien toch niet zo’n ******** is als zij dachten?

 • FatihC

  Laat me allereerst duidelijk maken dat ik je niet wil aanvallen m.b.t. je politieke voorkeur. Geen enkele leider heeft alléén de positieve kant van het verhaal. En bij Erdoğan gaat het tegenwoordig niet zo soepel meer als de afgelopen jaren en dan heb ik zoals de topic nu over de economie en niet hoe machtig Turkije wel of niet is.

  Hoe heeft het toch kunnen komen dat de Lira zo veel waarde verliest? Een antwoord zoals: “komt door het westen”, “oorlog” en “vluchtelingen” kan ik niet accepteren. Je weet als leider en als land wat er speelt, je doet een risicoanalyse en zorgt voor strikte economische hervormingen om je munteenheid te laten versterken.

  Door te smeken vanuit je volk in het binnen- en buitenland om je Dollar om te zetten naar Lira gaat gewoonweg niet helpen. En al helemaal dat miljoentje niet van de vluchtelingen. Misschien dat je de koers daarmee heel even positief laat uitpakken, maar dat zal tijdelijk zijn.

  Dit gaat puur om de politieke aanpak om plannen te vinden om de economie op te krikken. Dat heb ik helaas niet meegekregen vanuit Erdoğan’s programma en om dan te investeren in de Lira ga ik dus ook niet doen. Je snijdt op dit moment zelf je vingers ermee, want de waarde gaat als verwachting gewoon omlaag.

  Ik ben nu dus bezorgd hoe het over 10 jaar gaat met Turkije en inşallah komen er binnenkort daadwerkelijke goede plannen vanuit de regering over de economie.

 • Ayhan

  Hahhhahahaha

 • Deli Balta

  Toen duizend vluchtelingen naar Europa kwamen, Europa was de weg kwijt. Europa was hopeloos. Sommige landen meteen grenzen dicht, sommige landen lieten de vluchtelingen achter in modder zonder hulp.

  Ik maak me ernstige zorgen! Wat gaat Europa doen als er strak 4 miljoen vluchtelingen komen?!
  Nederland is zeepbel, knapt bijna. Turkije heeft hier niks mee te maken. Dit is jullie probleem. Nogmaals Ik maak me ernstige zorgen!

 • Ayhan

  Beste FatihC ,

  Op de reactie van wat je hierboven hebt geschreven merk ik dat jij niet volgt wat er zich in Turkije afspeelt of dat je wel weet wat er zich speelt maar hier de vermoorde onschuld speelt
  Ik persoonlijk denk ik dat je wel weet wat er eigenlijk de reden is waarom de lira aan waarde verliest
  Ik zal het hier ook weer opschrijven ( ik merk dat jij hier op dit Forum nieuw bent ) aller eerst overal in de wereld is de dollar gestegen dus ook in Turkije maar bepaalde groepen in de wereld waaronder Rotshilds waar ook die hond van Soros voor werkt die overal in de wereld de opstanden financiert waaronder ook in Turkije met Taksim Gezi dollar stond voor de rellen op 1,750 $ erna 2,050 $ ,6-7 Ekim Kobani rellen 2,0150 $ erna 2,400 $ daarna had je de 17/25 Aralik 2,450 $ erna 2,700 $ daarna hadden die smerige ratten de coup gepleegd weet je die nog of was je ergens anders dat werd gepleegd op 15 Temmuz 2,750 $ erna 3,440 $ en toen ze zagen dat ook de coup niet lukte zijn ze nu bezig met de economische coup ik schat jou wel genoeg slim in om dat te zien (maar ik kan er ook ernaast zitten )
  Blijkbaar weet jij niet wat vatan sevdasi is met je “smeken om geld aan z’n volk” schaam je diep man de bevolking begon zelf op social media om geld te sturen naar Turkije
  Daarna kwam Erdogan met z’n speech wissel je vreemde valuta in lira of zet het in goud om
  Op de antwoord op je vraag wanneer dat stopt nadat dat Trumpp aan de macht komt zal je zien dat alles weer dat het weer rustig wordt
  En blijkbaar volg je ook niet de economie wat Yildirim elke keer aangeeft

 • Henk

  Erdogan is een politicus waarbij er 2 keuzes zijn, voor of tegen, dan maakt het duidelijk wat je vind en hoe er mee gehandeld wordt. Het feit dat hij de economie in korte tijd groter gemaakt heeft is iets at hem veel steun op levert, of dit daadwerkelijk een echte groei is of een bubbel moeten we afwachten. Als je echter de koers kunstmatig gaat oppompen, dan zou je op zijn minst moeten twijfelen aan de houdbaarheid van deze maatregelen. Wat als alle dollars gewisseld zijn? Dan daalt de lira weer niet zo hard als voorheen. Maakt dit Erdogan een goede regeringsleider? Laten we over 2 maanden kijken of er een kleine schommeling is geweest of dat de trend gekeerd is, ik ga er vanuit dat de koers gewoon door blijft gaan zoals al jaren gebeurd.

  En dat laatste, dat geloof je toch zelf niet? Als een land lang gedeeld is, is het al lastig om een land samen te voegen tot een geheel, kijk naar Oost en West Duitsland. Een nieuw Ottomaans rijk met landen als Syrië en Irak is gewoon een droom die nooit gaat werken. Hulp is mooi, maar het zal nooit een reden zijn om soevereiniteit op te geven. Syrië en Egypte konden hun republiek niet bij elkaar houden, de grenzen van Sykes Picot werken alleen in het voordeel, nooit is er een land geweest wat hier land wou opgeven. Het enige wat een land kan doen is nieuw land creëren of een ander land binnenvallen, anders blijft er alleen een bezetting over die zijn eigen conflict gaat creëren.

 • Ammon Teremun

  Heren,

  Het valt wel weer op, komt er één commentaar wat niet in het straatje past maar waar zeker wel een kern van waarheid in zit, en het gehele pro-commitee reageert als door een wesp gestoken.
  Niet meer geloofwaardig.
  Ga eens serieus erop in vwb de hr FatihC in plaats weer aantal van die ongefundeerde uitspraken hier los te laten.

 • Ammon Teremun

  Beste Ozturk

  In het eerste gedeelte van uw toespraak kan ik nog wel een eind in meegaan maar voor het tweede gedeelte heb ik toch een vraag aan u : welk sprookjesboek heeft u gisteravond gelezen?
  De wens is de vader van de gedachte.

 • Ammon Teremun

  Mooi dat is dan één pesssimist minder!

 • Ozturk

  Heer Teremun,
  In het laatste deel van mijn betoog hierboven begin ik 2 zinnen met het woordje ‘Stel’. Uw constatering is geheel correct dat het mijn wens en hoop is.
  En wat is daar mis mee?
  Ik hoop dus op een vredig Midden-Oosten, waarbij de moslims eindelijk eens met elkaar in harmonie kunnen leven, zonder dat buitenstaanders continu tweespalt komen zaaien.
  Wat is er mis mee te hopen dat de volkeren in het Midden-Oosten vanuit bewondering en positivisme aansluiting zoeken bij een succesvolle sterke natie met een sterke leider om samen in vrede en voorspoed te kunnen leven?
  En als die volkeren in onze president een natuurlijke leider zien die zij ook als hun leider accepteren, dan ben ik de eerste om alle broeders te verwelkomen, om daarna samen op te kunnen trekken in de vaart der volkeren.

  En waarom is dat persé een sprookjesboek?
  Voor alle duidelijkheid, dan zou de EU van vandaag dus ook een sprookje zijn? Want in de EU is feitelijk hetzelfde gebeurd. Gelijkgezinde volkeren spraken af om samen met het sterke Duitsland (wat best wel gek klinkt zo vlak na WWII, maar toch) op te trekken en een pact te vormen tegen oorlog en genocides etc.

 • Ozturk

  Heer Henk,

  Wanneer iets lastig is, wil dat nog niet zeggen dat het onmogelijk is. Wij Turken zijn een grenzeloos optimistisch volk en wij leven met het motto ‘gaat niet, bestaat niet’.
  Sowieso gaat niets lekker makkelijk in Turkije, alles in de Turkse historie is 1 lange aaneengeschakelde strijd tegen van alles en nog wat. En toch is Turkije en het Turkse volk uiteindelijk onverslaanbaar en herrijzen wij altijd weer uit de as.

  ‘Een droom die nooit gaat werken’
  Dat dacht men ook in Europa in 1945 vlak na de oorlog.
  En kijk nu eens. De EU is een feit. Hetgeen Hitler niet had kunnen creëren met geweld was 2 decennia later in aanbouw, en nog enkele decennia later leefden 500 miljoen Europese burgers vrijwillig met elkaar onder dezelfde regels en wetten.

  Heer Henk, probeer eens wat optimistischer naar de wereld te kijken.
  Gaat niet, bestaat niet.

 • Ammon Teremun

  Niks mis mee. Een mens moet soms wat te hopen hebben.
  Zoals het er nu aan toegaat is de Europese unie een ultiem sprookje.
  Wel één met veel geld dan.!

 • Deli Balta

  Waardeloze buitenlander. In de ogen van nederlanders ben jij ook geen nederlander. Daarvoor moet je blond haar en blauwe ogen hebben. Aangezien jij dat niet heb, ziet jouw toekomst er angstwekkend uit., haha

 • Ammon Teremun

  Gaat u niet meer meemaken want u was toch al weg?

 • Deli Balta

  Eigenlijk kom jij hier steeds terug, je weet niets over Turkije. Dan kom je hier Turken zwart maken, pleur gaauw op, naar je dictator Sisi. Ga zijn kont likken vuile slet.

  Je kan niet tegen de waarheid, jullie racisten zijn allemaal hetzelfde, leugens over Turkije vertellen dat is jou baan zeker. Wij Turken zullen nooit vergeten dat jullie feto pkk ypg steunen.
  wij houden tank en gevechtsvliegtuigen met blote handen tegen. Mijn BALTA is zeeeer scherp voor mijn vijanden. Varken

 • Deli Balta

  Hahaha

 • Ammon Teremun

  Hr Deli

  Aangezien u hier uw uitgebreide woordenschat weer tentoonstelt, zien we hier de echte Deli.
  Varken….. Slet….racist… ?
  Sisi komt ook nog even voorbij.
  Echt een sterk staaltje van discussiëren.
  Typisch voor u, als we er niet meer uitkomen gaan we maar schelden en stoere ottomaanse oorlogstaal uitkramen.
  Kijk eens in de spiegel en misschien ziet u wel een onvervalst broodje Egyptische shoarma!
  Ik ben dus ook totaal niet onder de indruk van u.
  Heb eerder nog medelijden met u.
  Enfin met u ben ik nu wel uitgepraat met u.
  U kunt zich hier toch niet gedragen. Nou ja als een klein verwend kind misschien.
  Omdat u toch al in Turkije verbleef, wens ik u daar nog veel plezier met het schelden en met het verkondigen van de stoere ottomaanse oorlogstaal.
  Succes met uw bekrompen inzicht.
  En nee… Geen prettige avond.
  P. ‘s. Vergeet niet de biotex te kopen. U weet wel….. Voor de zeepbellen.
  Een F-16 tegenhouden met blote handen? Aj….aj…

 • Ozturk

  Geachte heer Fatih,

  Ik ga u nog eens uitleggen (ik deed dat al eerder in een andere discussie die u blijkbaar gemist heeft) wat er de afgelopen tijd aan de hand is, hoe het heeft kunnen komen, wat de strategie is om het tij te keren en wat de rol van Erdogan hierin is.

  Voor de duidelijkheid, dit is een serieus verhaal en geen verzinsel of verhaal om uw betoog onderuit te halen, want ik ben bereid om u in beginsel serieus te nemen.

  Ten eerste:
  Het is niet juist te stellen dat Erdogan geen fouten maakt en dat alles wat deze man doet goed is.
  Aangaande dit onderwerp is hij zelfs mede-schuldig aan de daling van de lira. Dat heeft ermee te maken dat hij zijn meningsverschil met de Turkse Centrale Bank (TCMB) teveel in het openbaar ventileert, dat is een slechte zaak.
  Men zegt dan wel dat Erdogan de absolute macht heeft in Turkije, maar het feit dat de TCMB niet doet wat Erdogan wil is een bewijs dat dat niet zo is. Ze vallen elkaar in het openbaar af, en daar begint het probleem.

  Ik weet niet of u enigszins bekend bent met financiële markten, en dan valuta markten in het bijzonder, maar normaal gesproken bestaat er een regel onder speculanten, dat je NOOIT tegen een Centrale Bank speculeert, want dat verlies je altijd.
  In Turkije is echter de bijzondere situatie aan de hand dat de TCMB sterk geremd wordt in haar rentebeleid door de president. Speculanten weten dat de TCMB de Turkse rente niet onbeperkt kan laten stijgen (om de lira-koers te beschermen), omdat de president daartegen is.
  Nu ruiken de speculanten bloed en een ideale mogelijkheid om geld te verkopen middels massale short-selling acties. (daarbij verkoopt men massaal geleende Lira’s voor US dollars, met het oogmerk om die tegen een gunstigere koers terug te kopen en terug te geven aan de lener).
  Dat spel begint met een downgrading van de Turkse economie door enkele rating agency’s.
  Zoals bekend betaald Turkije deze rating agency’s niet, want Turkije heeft geen onhoudbare schuldenberg.
  Grote beleggers en speculanten betalen de rating agency’s echter wel, en daarmee kunnen downgrades op commando worden gegeven.
  Enkele weken geleden kreeg Turkije aldus een downgrade, waarmee Turkse staatsobligaties tot ‘junk’ werden gedegradeerd. Dat was de aanzet voor een daling van de Turkse Lira. Vervolgens doken de speculanten er met massale shortselling op om de waardedaling te versterken (dat is wat speculanten doen voor hun brood). De verdenking hierbij is dat Gulen aanhangers bij alle stappen betrokken zijn, want zij zijn geïnfiltreerd bij de genoemde rating agency’s en de Gulen beweging zelf alleen al heeft een geschat vermogen van tussen de 45 en 75 miljard US dollar. En alleen daarmee kun je al leuk mee speculeren.
  Dat is dus de ‘economische coup (door Gulen)’ waar Erdogan het over heeft. Helaas moeilijk te bewijzen want financiële transacties op de valutabeurzen staan niet op naam geregistreerd, maar het vermoeden is sterk.
  Overigens zijn ze redelijk succesvol geweest en zullen ze de afgelopen weken ongetwijfeld nog een paar extra miljarden aan hun vermogen hebben toe kunnen voegen schat ik zo in.

  Maar het omlaag speculeren van een koers kan niet oneindig doorgaan, want het is net als een strandbal die je onder water drukt. Hoe dieper je hem drukt, hoe harder hij terug boven het oppervalk uit zal springen als je hem loslaat. Dus als speculant moet je je vingers wel bij de knoppen houden, want op enig moment dat iemand meent dat de koers veel te ver is doorgeschoten en niet meer in overeenstemming is met de werkelijke economische situatie en lira’s gaat opkopen – in dit geval het Turkse volk zelf in opdracht van hun president, en dat is in de valutahandel redelijk uniek te noemen – dan moet je heel snel je eigen tekorten aanvullen, anders ga je verlies maken.
  Dus als de strandbal wordt los gelaten, volgt een lawine van kooporders, een zogenaamde short-squeeze, waar we de afgelopen dagen getuige van zijn geweest.

  En ja, zelfs ‘een miljoentje van de buitenlanders’ kan helpen om de onder water gedrukte strandbal los te doen komen, als die maar ver genoeg onder gedrukt is.

  Verder is het belangrijk om te begrijpen dat het niet perse de bedoeling is dat alle Turken hun dollars omruilen voor lira’s om die lira’s vervolgens voor eeuwig in hun kussen te stoppen.
  Nu dat de koers van de lira is gestegen en de speculanten uit de markt zijn gejaagd kunnen we de lira’s weer gewoon omwisselen voor euro’s of dollars. Sterker zelfs, het is aan te bevelen om dat te doen, zodat bij een volgende aanval, die ongetwijfeld gaat komen, de dollars en euro’s opnieuw strategisch ingezet kunnen worden.

  Wanneer op deze manier gehandeld wordt, is bovendien een vrijwel zekere winst te behalen voor de Turken die meedoen aan deze actie. Immers, onze president adviseerde ons lira’s in te kopen toen de koers op 3,80-3,82 stond en afgelopen vrijdag – 3 dagen later – konden de lira’s voor 3,63 weer van de hand worden gedaan. En dat is een mooie winst van zo’n 4,5 – 5% in 3 dagen tijd zonder moe te worden.

 • Henk

  Ik zeg het is lastig, maar ik heb nog steeds het idee dat Duitsland zich niet opnieuw gaat opdelen in in Oost en West Duitsland. Maar wat ik aan wilde geven is dat als 1 land wat tijdelijk gedeeld is, dan gaat het samenvoegen van verschillende landen, met verschillende culturen zo goed als niet werken. U kunt u wel beroepen op de Turkse eenheid, maar denkt u echt dat niet Turken de soevereiniteit van hun landen willen opgeven voor een Ottomaans rijk?

  U doet of de EU 1 land is (zie bijvoorbeeld de paspoort rel in Duitsland waarbij u mij als “Schengenburger” verantwoordelijk wilt houden voor de Duitse politie, en nu noemt u dat weer. De EU is geen land maar juist een organisatie die boven de landen staat. Uw Ottomaanse droom gaat uit van een Ottomaans rijk, niet een gelijkheid, maar juist landen die zichzelf zouden opheffen en aansluiten, dat is geen wensdenken, dat is een imperialistische droom. “Als Turkije de middelen zou hebben als de westerse landen” zijn loze woorden, want waarom willen die landen nu al niet bij het westen? Wat is het verschil tussen de EU en Turkije vanuit een Arabisch perspectief? En dan noem ik hier alleen het opportunisme van Erdogan om wel of niet de vluchtelingen in Turkije te houden of naar Europa te sturen, dat staat voor mij haaks op de door u genoemde menslievendheid.

 • Hakan Orbay

  Yolla tayip yolla siginmacilari

 • Deli Balta

  Yakinda gönderiyor merak etme kardeş

 • Ayhan

  Beste Heer Ozturk ,
  Ik lees met plezier uw reacties hierop daarvoor mijn dank hoe u de mensen informeert op veel vlaktes
  Ik vraag me af alleen ik heb eerder een van uw reacties gelezen dat u vermoed dat die pedofiel / homo, moordenaar Fetullah pici ( al deze beweringen kloppen ( kisacasi bir ibne yani ) omdat de OvJ een zaak heeft geopend jegens hem aanranding verkrachting van sommige kinderen waar hij les aan gaf en homoseksuele handelingen deed met de persoon die onder de moskee werkte waar hij ook werkte in Izmir omdat de journalist Haydar Meric een boek had geschreven daarover heeft die hond die man laten vermoorden ook die mensen politie agenten die aan zijn sekte behoorden zitten vast)
  Dus mijn vraag was hoe je er bij komt dat die rat beschikt tussen 45 en 75 miljard dollar
  Even voor duidelijkheid ik val u absoluut niet aan of zo naar mijn weten heeft hij beschikking over 150 miljard dollar die hond verdiende alleen al in Turkije elke jaar 2 miljard dollar jarenlang aan die scholen dan heb ik het niet over wat ze van al die mensen elke jaar afpersten de holdings waar ze erover beschikten te weinig om op te noemen bij elke deal wat ze sloten pakten ze 40%
  graag zou ik reactie hierop willen

  MvG

 • Ozturk

  Geachte heer Ayhan,

  Ik heb deze bedragen van een serieuze engelstalige (amerikaanse) financiële website vernomen in de periode vlak na de coup.
  Ik heb nog even voor u gezocht of ik het artikel nog kon opduiken, maar in de nadagen van de coup zijn er zo veel artikelen aangaande Gulen en zijn organisatie verschenen, dat het niet meer terug is te vinden. Het artikel ging ook niet specifiek over het vermogen van de Gulen organisatie, maar het werd in het artikel als bijzaak genoemd.
  Er werd bijgezegd dat het om een ‘conservatieve schatting’ ging. Dat het om een schatting ging blijkt ook wel uit het enorme verschil tussen de onder- en bovengrens, waar maar liefst 30 miljard US dollar tussen zit.

  Omdat de Gulen beweging erg diffuus is kan de organisatie ook niet duidelijk afgegrensd worden, en daarmee kan ook het tot de beschikking van de organisatie staande kapitaal exact bepaald worden.
  Er is zoiets als het ‘kapitaal onder direct beheer’ van Gulen, maar daarnaast is er ook nog veel kapitaal beschikbaar van gelieerde organisaties, die hun kapitaal indien nodig ook ter beschikking zullen stellen aan Gulen. Dus bijvoorbeeld, als speculanten van Gulen aankondigen een short-selling actie te beginnen, dan kunnen ze hun medestanders vooraf informeren, waardoor de verkoopgolf wordt versterkt. Deze medestanders zullen trouwens gráág meedoen – mocht iemand daaraan twijfelen – al was het maar omdat er met een gecoördineerde actie gewoon erg veel geld valt te verdienen.

  Maar goed, ik was niet aanwezig toen men het geld aan het tellen was en op een bepaald bedrag uitkwam, dus uw 150 miljard is zo goed als mijn ondergrens van 45 miljard US dollar.
  Laten we het erop houden, dat zelfs als het ‘maar’ 45 miljard dollar zou zijn, dat dat voldoende is om een verkoopgolf in gang te zetten.
  Om de redenen die ik eerder noemde zal de rest van de speculanten er namelijk direct bovenop duiken om mee te doen, vanwege de actuele inconsistentie van het Turkse monetaire beleid.
  Er valt gewoon veel geld te verdienen.

  Mocht u er niet direct een voorstelling van kunnen maken, denkt u dan nog even aan dit voorbeeld:
  Tijdens de eerste dagen van de bankencrisis werd in de EU een ‘short-selling verbod’ ingesteld.
  Want ook toen bestond er een instabiele situatie op de financiële markten, waar speculanten dankbaar gebruik van maakten door allerlei waardepapieren te lenen en te verkopen. In een dalende markt versterkt dat de daling en weten speculanten zeker dat ze de geleende papieren op een later moment goedkoper terug kunnen kopen en terug kunnen geven aan de eigenaar.
  Dat daarbij wel eens het complete systeem en de hele EU ontwricht kan worden zoals tijdens de financiële crisis is voor speculanten compleet irrelevant. Er telt maar 1 ding: geld verdienen, liefst aan de ellende van een ander.
  Speculanten zijn meedogenloos, en zeker als ze gelieerd zijn aan Gulen en Turkije kunnen schaden.

 • Henk

  Turkije en Iran zijn eigenlijke de enige 2 sterke stabiele landen die een buitenlandse militaire operatie kunnen uitvoeren. De andere landen in de regio zijn politiek instabiel of hebben wel veel geld, maar daarmee kunnen ze het lage niveau van hun leger niet afdekken (zie Saudi Arabië in Jemen) Iran zit al in Syrië terwijl Turkije niet verder komt dan zeggen dat ze een buffer willen, maar op dit moment nog geen grootse militaire inzet heeft. Als Turkije dit doet en niet meer bepaalde strijdgroepen ondersteunen dan leidt dat tot spanningen tussen Iran en Syrië. Turkije zal nu moeten kiezen of handelen en als laatste mee doen met het verdelen van de taart Syrië of niks doen. Maar Iran en Rusland zijn op zijn minst op uitnodiging van Assad, dus zuller er altijd mensen zijn die Turkije als agressor zien. Ik zeg niet dat Turkije wel of niet mee moet doen, maar als Turkije onderdeel wordt van de Syrië oorlog zal het eerder slechter worden dan beter, of ze moeten een totale oorlog voeren en deze winnen.

 • Ozturk

  Heer Henk,

  Ik twijfel serieus of dit dezelfde Henk is met wie ik normaal schrijf, of dat deze account bij toerbeurt door verschillende personen wordt gebruikt om Turkije in teamverband te bashen.
  De grammaticale opbouw, interpunctie en stijl van uw betoog wijkt sterk af van wat ik gewend ben, en ook inhoudelijk is het allemaal aanzienlijk zwakker.
  Nou ja, ik hou het er maar op dat u mogelijk een paar biertjes op hebt…

  Inhoudelijk:
  Turkije zit niet in Syrië om oorlog te voeren. Voor Turkije is de operatie Eufraat Schild vooral een humanitaire missie om een veilige bufferzone in het noorden van Syrië te creëren voor Syriërs die moeten vluchten voor het échte oorlogsgeweld elders in Syrië.
  Daarnaast is Turkije aanwezig in Noord Syrië voor de veiligheid van haar eigen burgers in Zuid-Turkije, omdat IS een beetje te brutaal werd en vanaf de andere kant van de Turks-Syrische grens mortieren en raketten richting Turkse dorpen afvuurden.
  Verder is het ook voor de toekomstig veiligheid van de Zuid-Turkse bevolking van belang dat de terroristen van het Koerdische YPG/PYD geen permanente autonome Koerdische staat kunnen vestigen in Noord-Syrië.
  Kortom, Turkije is niet in Syrië om oorlog te voeren tegen een bepaalde partij, in de zin van dat het doel is ‘de totale vernietiging van die partij’. Turkije is slechts aanwezig als stabiliserende en beschermende partij.
  Er is voor Turkije geen ‘taart om te verdelen’ in Syrië.
  Turkije zal het deel van Syrië dat zij nu onder beheer heeft weer netjes terug overhandigen aan het Syrische volk als de rust is weergekeerd en de Syriërs de veiligheid aan de Turkse zuidgrens zelf weer kunnen handhaven.

Loading posts...