<< Terug naar home | Economie

Posted by Ak Ajans Nederland
Dec 08, 2016

Turken doen hun dollars weg, koers schiet omlaag

Veel Turken hebben na de oproep van president Recep Tayyip Erdoğan hun buitenlandse valuta omgewisseld naar Turkse lira.

De Turkse lira bereikte vorige week na buitenlandse manipulaties een dieptepunt tegenover de dollar en euro. De Turkse president gaf aan dat er via beïnvloedingen een economische coup gaande is en riep Turken op al hun dollars om te ruilen naar lira’s en goud.

De wisselkoers schoot binnen een week omhoog tot boven de 3,60, waarna het donderdag na de Turkse ingreep weer terugging naar 3,36.

Geldwisselkantoren melden dat ze met een enorme drukte te maken hebben, met name na de oproep van de president. Het valt op dat Turken uit het Anatolische deel van Turkije meer geld omwisselen dan Turken elders. “Er is daarnaast bijna geen goud meer te vinden hier in Kapalıçarşı”, zegt een medewerker.

Lira

Meerdere Turkse overheidsinstanties, ondernemersverenigingen en bedrijven hebben besloten vanaf deze week handel te drijven in Turkse lira’s, in plaats van in dollars en euro’s. Een kleine greep uit de vele voorbeelden: zo zal Turkije zelfs zijn laatste termijn voor het 4,5G-netwerk niet in euro’s, maar in lira’s afbetalen. Voortaan gaat men niet met de internationale munt dollar, maar met Turkse lira’s op pelgrimstocht naar Mekka na besluit van de Turkse Diyanet. Zo heeft Turkije ook aan meerdere landen zoals Rusland, China en Iran voorgesteld om voortaan met eigen munten handel te drijven.

Turken hebben vorige week een tegenaanval gestart op de dollar, nadat bekend werd dat er een manipulatie gaande zou zijn en de Turkse lira binnen een week snel zwakker werd. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 08-12-2016

Dec 08, 2016
 • Ayhan

  Kijk eens aan volgens sommige ezels hierop is Erdogan een dictator maar het is wel raar als die man wat zegt dat de bevolking massaal gehoor aan geven
  of zou hij toch geen dictator zijn maar gewoon geliefd is door het volk ?

 • BmGizzaH

  Heel interessant dit,kan ook gevaarlijk zijn want dit hebben meerdere opgeroepen en uitgevoerd en zijn omgelegd..er zijn daar genoeg voorbeelden van..
  Maar dan zie je wel weer als een land 1 is met haar bevolking dat er serieuze sprongen haalbaar is daar zijn ook heel veel voorbeelden van..
  Ik ben altijd voorstander geweest om niet met dollars te werken en dat zal ik ook zeker blijven doen..
  Als China,Rusland,Iran hier ook aan meewerken dan zal de dollar heel veel pijn leiden..
  Samen sta je sterk, gezicht naar het heden..
  Als dit Door slaat dan zal het westen serieus harde oorlog moeten voeren om hun valuta te redden..
  Dat is wat ze immers het afgelopen 15 jaar al mee bezig zijn..
  Laat hun maar spelen onder verdeel en heers.wij zullen samen scholen en altijd sterker staan dan wie dan ook omdat wij 1 zijn..

 • Hakan Orbay

  Vluchtelingen, vluchtelingen.

 • Deli Balta

  Rusland, China en Iran hebben al toegezegd dat ze voortaan met Turkije met eigen munt gaan handelen. De toekomst van de dollar en euro ziet er hopeloos uit. 😉

 • Deli Balta

  Nederland is zeepbel

 • Deli Balta

  Nederland is zeepbel, knapt binnekort…

 • SnakeEye

  Nu nog de Arabische wereld hier in meetrekken, dan is het by by dollar……

 • Deli Balta

  Als Europa zegt dat iemand dictator is, dan is diegene juist een heeeeel goed persoon!

 • Tamer Aslantas

  Mensen doen het uit liefde en respect voor Erdogan niet uit angst!

 • Deli Balta

  Ze weten donders goed dat president Erdogan goed is, en daarom willen ze hem niet aan de macht zien. Dan groeit Turkije nog meer en wordt Turkije sterker dan de EU, dat willen ze niet. Merkel is dictator. Nederlandse en europese media is dictator. Je mag niet iets positiefs over Turkije schrijven of vertellen, enigste wat wel mag en graag zelfs alleen maar negatieve nieuws en leugens over Turkije verspreiden. Propaganda voor de terroristen, pkk fetö dat mag wel. Dit noemt Nederland democratie en vrijheid van meningsuiting.

  Jullie kunnen de tering krijgen met jullie neppe valse hypocriete democratie.

  Echte democratie is in Turkije onder president Erdogan. In Turkije heeft iedereen evenveel rechten, maakt niet uit of je koerd, turk, laz, christen, jood, alevi bent.

 • Blankenvoor

  Martelkoning Erdogan!

 • Blankenvoor

  Niet uit angst? Vraag es aan de gulen mensen die worden gemarteld door zijn slaven of aan zijn gebombardeerde koerdische onderdanen!

 • Deli Balta

  President Erdogan is de beste wereldleider.

 • Adam Caserra

  Dat zeiden ze ook over Hitler. Die was ook in oorlog met dezelfde krachten. De joodse banken. Zo slecht was Hitler dus niet.

 • Deli Balta

  Jij bent hitler

 • Barış Efe

  Koers TL is toch echt 3,63 momenteel, hoezo schiet omlaag?

Loading posts...