<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 08, 2016

Turken doen hun dollars weg, koers schiet omlaag

Veel Turken hebben na de oproep van president Recep Tayyip Erdoğan hun buitenlandse valuta omgewisseld naar Turkse lira.

De Turkse lira bereikte vorige week na buitenlandse manipulaties een dieptepunt tegenover de dollar en euro. De Turkse president gaf aan dat er via beïnvloedingen een economische coup gaande is en riep Turken op al hun dollars om te ruilen naar lira’s en goud.

De wisselkoers schoot binnen een week omhoog tot boven de 3,60, waarna het donderdag na de Turkse ingreep weer terugging naar 3,36.

Geldwisselkantoren melden dat ze met een enorme drukte te maken hebben, met name na de oproep van de president. Het valt op dat Turken uit het Anatolische deel van Turkije meer geld omwisselen dan Turken elders. “Er is daarnaast bijna geen goud meer te vinden hier in Kapalıçarşı”, zegt een medewerker.

Lira

Meerdere Turkse overheidsinstanties, ondernemersverenigingen en bedrijven hebben besloten vanaf deze week handel te drijven in Turkse lira’s, in plaats van in dollars en euro’s. Een kleine greep uit de vele voorbeelden: zo zal Turkije zelfs zijn laatste termijn voor het 4,5G-netwerk niet in euro’s, maar in lira’s afbetalen. Voortaan gaat men niet met de internationale munt dollar, maar met Turkse lira’s op pelgrimstocht naar Mekka na besluit van de Turkse Diyanet. Zo heeft Turkije ook aan meerdere landen zoals Rusland, China en Iran voorgesteld om voortaan met eigen munten handel te drijven.

Turken hebben vorige week een tegenaanval gestart op de dollar, nadat bekend werd dat er een manipulatie gaande zou zijn en de Turkse lira binnen een week snel zwakker werd. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 08-12-2016

Dec 08, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...