<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 16, 2016

Moslims over hele wereld vieren mislukte coup Turkije

De mislukte militaire coup door een klein deel van het Turkse leger is door Turken en moslims over de hele wereld uitgebreid gevierd.

“Dit was onze tweede onafhankelijkheidsoorlog”, sprak de Turkse premier Binali Yıldırım na de overwinning. De Turkse bevolking heeft grotendeels ervoor gezorgd dat de militaire coup flink is mislukt, melden Turkse politici.

Van Bakoe tot aan Toronto, van Gaza tot Washington hebben Turken die in het buitenland wonen en moslims die Turkije steunen demonstraties gehouden tegen de militaire coup. Toen bekend werd dat de coup was mislukt, was het groot feest. Zo steunden in Canada moslims uit Irak, Syrië, Egypte en Libanon de Turken. In diverse Europese steden gingen duizenden Turken naar Turkse ambassades en consulaten in het land. In Gaza klonken Palestijnse leuzen richting de Turkse president Erdoğan en Turkije. “We staan achter jullie.” In Frankrijk werd er massaal geroepen dat men achter de Turkse president staat en men klaar staat voor Turkije.

In Turkije klonk in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf minaretten van bijna alle moskeeën in Turkse steden en dorpen oproepen van vreugde.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei zaterdagavond opnieuw dat het de Turkse bevolking was die alle plannen van de terroristen in duigen liet vallen. Zo bleek later ook dat enkele bevelhebbers, waarvan een deel al is opgepakt, Turkse militairen tegen de Turkse politie hebben gezet en dat jonge militairen dachten dat er een oefening gaande was. Op beelden die op Turkse televisiezenders zijn getoond, is te zien hoe de Turkse bevolking heeft bemiddeld tussen militairen en politieagenten. Toen bekend werd dat het niet om een oefening of een terreurdreiging ging, trokken militairen zich terug.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA – ISTANBUL

Jul 16, 2016
Loading posts...