<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Nov 17, 2021

Nederlandse journalist verlaat Griekenland na bedreigingen

De Nederlandse journalist Ingeborg Beugel gaat Griekenland verlaten na bedreigingen in dat land. Ze vroeg de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis tijdens een persconferentie wanneer hij stopt met liegen over het terugduwen van vluchtelingen (pushbacks). De Griekse premier reageerde zeer agressief op de Nederlandse journalist.

Ze liet aan het AD weten de avond na de persbijeenkomst daardoor aangevallen te zijn door een Griekse rechtsextremist. Die gooide een steen op haar hoofd, welke haar voorhoofd schampte. Beugel liet dat even voor wat het is, maar kreeg later van de Griekse autoriteiten te horen dat het menens was. Aan haar werd benadrukt dat haar veiligheid in het geding was.

Op de vraag wat waarom de Griekse regering zo tekeer gaat tegen haar reageerde de Nederlandse dat de Griekse regering zich misdraagt tegen de vluchtelingen en dit probeert te verbergen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelde de aanval en houdt de Griekse autoriteiten verantwoordelijk voor de veiligheid van Beugel.

De Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik spreekt van een schandaal. Volgens haar moeten demissionair premier Mark Rutte en de Europese Commissie de Griekse premier veroordelen.

Pushbacks

Buurland Turkije weet als geen ander hoe mensonterend Griekenland tekeergaat tegen vluchtelingen. De Turken hebben al duizenden door de Grieken teruggeduwde vluchtelingen gered van de dood. Nog voor kort dumpte de Griekse kustwacht vluchtelingen op een onbewoond eiland, waarna Turkije ingreep. (LEES meer + FOTO’S)

Het Turkse ministerie herinnerde iedereen eraan dat “Griekenland ook eerder zulke onmenselijke praktijken heeft begaan”. “Het in de steek laten van vluchtelingen [pushback] is ongepast en in strijd met het internationaal recht.”

In de afgelopen jaren hebben talloze getuigenissen van asielzoekers Griekse strijdkrachten ervan beschuldigd hen langs de grens te hebben misbruikt en in sommige gevallen hen zelfs te hebben beroofd van hun bezittingen. Eind juni vond Turkije uitgeklede vluchtelingen aan de grens. (LEES meer + FOTO’S)

Turkije heeft Griekenland herhaaldelijk veroordeeld voor het illegaal terugdringen van vluchtelingen – een praktijk die ook door internationale mensenrechtenorganisaties is veroordeeld – omdat het de humanitaire waarden en het internationaal recht schendt. Het leven van kwetsbare migranten, waaronder vrouwen en kinderen, wordt zo in gevaar gebracht. Turkije ergert zich ook aan het feit dat Europese landen zwijgen en doof blijven voor de illegale praktijken van Griekenland.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-11-2021

Nov 17, 2021
Loading posts...