<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 11, 2018

Nog steeds veel pijn: Turkije vergeet Srebrenica niet, minister leest Koran

De Turkse minister van Justitie, Abdulhamit Gül, heeft namens Turkije zijn solidariteit geuit met familieleden van slachtoffers van de genocide op moslims in Srebrenica, 23 jaar geleden. Hij reisde woensdag samen met een Turkse delegatie van afgevaardigden af naar het herdenkingscentrum, net ten noordwesten van Srebrenica.

Daar werden door de Bosnisch-Servische milities vermoorde 8.000 moslims, voornamelijk mannen en jongens, herdacht.

Gül nam deel aan de uitvaartdienst voor de 35 nieuw geïdentificeerde slachtoffers van de genocide. Hij las verzen uit de Koran tijdens de ceremonie.

“Ondanks dat de genocide 23 jaar geleden plaatsvond, zijn de wonden nog steeds vers. De daders van de genocide, de zwijgers en de rugtoekeerders worden al 23 jaar veroordeeld door de geschiedenis en de mensheid”, sprak Gül.

Hakan Cavuşoğlu, parlementslid van de regerende partij van Turkije, betuigde ook zijn solidariteit met de slachtoffers van de genocide. “Ik vermoed dat de pijn nooit zal eindigen. Srebrenica kreeg te maken met veel wreedheid”, zei Cavuşoğlu.

Hij benadrukte ook dat er geen volkerenmoord zou zijn in Syrië, Palestina en Myanmar als de wereld niet bleef toekijken naar de genocide in Srebrenica.

Aantal

Na de begrafenis van dit jaar steeg het aantal begrafenissen op de begraafplaats naar 6.610.

Vesid Ibric, slechts 16 jaar oud toen hij werd vermoord, is het jongste slachtoffer dat dit jaar werd begraven. Sahin Halilovic, de oudste, was 71.

Remzija Dudic was zes maanden zwanger toen ze op brute wijze is vermoord door Servische troepen. Zij werd ook vandaag begraven.

‘Dutchbat’

Op 11 juli 1995 werden Bosniërs, die beschermd zouden worden door Nederlandse VN-militairen, overgeleverd aan de Serviërs. Daarop volgde een deportatie en genocide van Bosnische moslims en viel de Bosnische stad Srebrenica.

Nooit vergeten

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, verklaarde dat Turkije Srebrenica nooit is vergeten, nooit zal vergeten, nooit zal laten vergeten en niet toestaan dat zoiets weer gebeurt. Hij noemt de genocide op moslims de grootste menselijke tragedie van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – SARAJEVO | Gepubliceerd: 11-07-2018

Jul 11, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...