<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Mar 17, 2018

NOS: Tijd om Turkije beter te begrijpen

In een NOS-uitzending van vrijdag hebben journalisten Lucas Waagmeester en Bülent Moran verslag gedaan van de Turkse kijk op de strijd tegen PKK-terreur, zowel in het binnen- als buitenland.

Daarin is gesteld dat de totaal andere blik op de PKK-kwestie een wig drijft tussen Turkije en het Westen. “Als je van een afstand kijkt, denk je misschien dat ze strijden voor de vrijheid van het Koerdische volk. Maar ze hebben niks met het Koerdische volk te maken”, zegt de prominente Turkse journalist, programmamaker en commentator Fatih Altaylı. “Koerden in het buitenland weten niet wat de PKK echt is. De PKK heeft niets met Koerden te maken.”

De Turkse onafhankelijke journalist benadrukt, net zoals vele Turkse autoriteiten, dat de PKK een criminele organisatie is. “Die [PYD/YPG/SDF] betaald wordt door de Syrische regering, soms door de Amerikanen, soms door de Russen. Ze worden altijd betaald, het zijn huurlingen.”

‘IS’

Altaylı legt in de NOS-reportage ook uit hoe het volgens Turkije gesteld is met de gecreëerde terreurgroep ‘IS’, dat volgens de Turkse regering een anti-Islamproject is van buitenlandse duistere machten. “IS is een middel van de VS om naar het Midden-Oosten te komen. Zonder IS vragen mensen aan de VS: wat doe je hier, tienduizend kilometer van huis? Nu zeggen ze: we zijn hier voor IS. Maar wie is IS? Wie heeft het gemaakt? Het is gecreëerd door de imperialistische machten om de regio te beheersen.”

Irritatie

Ook is de Turkse irritatie weergegeven over de Europese tolerantie aan demonstraties van terreursympathisanten. “Stel je voor dat een maand na de aanslag op Charlie Hebdo, de achterban van de daders demonstreert in Berlijn. Zouden Europeanen dat accepteren?”, haalt het Koerdische parlementslid van president Erdogans regeringspartij Orhan Miroğlu uit.

“Via het handig bespelen van de perceptie, werd gedaan alsof IS in Syrië en Irak gestopt is door de Koerdische beweging YPG. Maar dit nieuws is uiteraard gemanipuleerd door westere media”, aldus Miroğlu.

Terugkijken

Bekijk hier de NOS-uitzending.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 17-03-2018

Mar 17, 2018
Loading posts...