<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 22, 2022

Oekraïne bedankt Turkije voor rol in gevangenenruil tussen Oekraïne-Rusland

Oekraïne heeft woensdag Turkije bedankt voor diens rol in een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland, uren nadat de Turkse president de ruil aankondigde.

“We brengen onze mensen naar huis. De uitwisseling is net afgelopen. Vandaag hebben we 215 stukjes goed nieuws. 215!”, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een nieuwe videotoespraak.

Hij liet weten dat er vijf Oekraïense commandanten waren “voor wie we de grootste, de langste en de moeilijkste strijd moesten voeren. Ze werden met het ergste bedreigd. Vijf superhelden”.

“Oekraïne was het met Turkije eens – ik sprak hierover met de (Turkse) president (Recep Tayyip) Erdoğan – dat onze vijf commandanten die worden vrijgelaten uit gevangenschap in volledige veiligheid, in comfortabele omstandigheden en onder de persoonlijke bescherming van de president van Turkije worden gebracht tot het einde van de oorlog. We zullen hun families de kans geven om hen te zien”, zei de Oekraïense president.

In ruil voor de vijf commandanten liet Oekraïne 55 Russische soldaten vrij.

Onder de 215 vrijgelaten gevangenen waren volgens de Oekraïense president ook 10 buitenlandse burgers.

In een verklaring zei Andriy Yermak van het Oekraïense voorzitterschap dat in totaal “108 krijgers van het Azov-regiment onder degenen zijn die zijn vrijgelaten”.

“Dit was de grootste gevangenenruil sinds 24 februari. Nu wacht een genezings- en behandelingsproces op onze verdedigers die zijn vrijgelaten uit gevangenschap”, onderstreepte Yermak.

Eerder kondigde president Erdoğan aan dat de twee naties 200 gevangenen hadden uitgewisseld als gevolg van Turkije’s bemiddeling en diplomatieke uitwisselingen met de leiders van de twee landen.

Erdoğan vertelde in New York aan journalisten dat de uitwisseling van gevangenen onder de bemiddeling van Turkije een “belangrijke stap” was op weg naar het beëindigen van de oorlog tussen de twee landen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-09-2022

Sep 22, 2022
Loading posts...