<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 05, 2017

Renteloze hypotheek op komst in Turkije

Binnen een jaar kan men in Turkije ook een renteloze hypotheek afsluiten voor een nieuw huis. Er is veel vraag naar de zogeheten Islamitische mortgage.

Dat meldt de Turkse zender A Haber.

In interviews met Turkse bouwgiganten legt CEO Inanc Kabadayi van Ege Yapi uit hoe het nieuwe systeem zal werken. “Precies omgekeerd als het huidige krediet met rente bij de bank. Bij het nieuwe systeem op basis van winst toont de koper zijn huis aan de bank en krijgt een vaste koopprijs te horen op basis van door de koper bepaalde aflostermijn.”

Bestuursvoorzitter Altan Elmas van bouwbedrijf Sur Yapi benadrukt dat de Islamitische hypotheek moet bestaan in Turkije. “Een groot deel van de bevolking in ons land is gevoelig tegen rente en vraagt daardoor geen krediet aan. Dit nieuwe systeem, met nog langere termijnen, zal de verkopen explosief laten stijgen.”

Turkse burgers reageren zeer positief op het nieuws. “Als er geen rente mee gemoeid is, koop ik zeker een huis”, zeggen Turken in interviews. “Vooral voor pasgetrouwde stellen is dit zeker goed nieuws.”

Anti-rente

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder laten weten fel tegen rente te zijn en noemde het huidige financieringssysteem meedogenloos en oneerlijk. (LEES meer)

Daarnaast zet Turkije zich flink in voor een ‘banksysteem’ zonder rente. Tot 2025 wil Turkije een aandeel van 15 procent hebben in de ‘bankensector’ zonder rente. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 05-05-2017

May 05, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...