<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 06, 2022

Rusland verzoekt Turkije ook te bemiddelen over graanschepen uit Russische havens

Moskou heeft Ankara gevraagd om ook te bemiddelen voor de verscheping van graan vanuit Russische havens, liet de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag weten. Dat verzoek komt nadat graan- en voedselschepen vanuit Oekraïne dankzij Turkse inspanningen weer kunnen varen en de wereldvoedselprijzen daardoor weer zakken.

“Het drogeladingschip Razoni dat recent Istanbul passeerde was eigenlijk een primeur. Daarachter wachten ongeveer 20 schepen in de havens. Bovenal zegt Rusland nu: ‘We hebben de voorbereiding en de mogelijkheid om te varen uit de havens. Wanneer gaan jullie hierin bemiddelen?’”, vertelde de Turkse leider tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig na een eendaags werkbezoek aan Rusland.

“Onze relevante ministeries, voornamelijk ons ​​ministerie van Handel, werken snel aan deze kwestie”, benadrukte Erdoğan.

Op vrijdag ontmoetten Erdoğan en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin elkaar in de Russische kuststad Sotsji om bilaterale betrekkingen en regionale en internationale kwesties te bespreken.

De leiders onderstreepten de noodzaak van “de volledige uitvoering van de overeenkomst van Istanbul, inclusief de ongehinderde export van Ruslands graan, kunstmest en grondstoffen voor productie”.

Op 22 juli ondertekenden Turkije, de VN, Rusland en Oekraïne een deal in Istanbul (LEES meer + FOTO’S) om drie Oekraïense havens te heropenen voor de export van Oekraïens graan, dat al maanden vastzat als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, nu in de zesde maand.

Erdoğan zei dat Rusland 40 miljoen ton goederen heeft, eraan toevoegend dat er enkele kwaadaardige landen zijn die “geruchten verspreiden alsof Turkije de schepen had tegengehouden”. “Zoiets bestaat niet.”

De Turkse leider liet iedereen weten dat alle schepen Turkije zullen passeren voordat ze hun eindbestemming bereiken.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-08-2022

Aug 06, 2022
Loading posts...